You are here

Verloop

Vlak voor de operatie

Ook in het ziekenhuis bereiden we je kind zo goed mogelijk voor op de ingreep. Een pedagogisch medewerker of vrijwilliger zal je aan de hand van foto’s en verhalen, informatie geven over het onderzoek of over de ingreep.

Je kind krijgt op de afdeling een kleine hoeveelheid rustgevende siroop.  Daar kan het al een beetje slaperig van worden.

Ouders mogen mee naar de operatiezaal

Een pedagogisch medewerker of vrijwilliger begeleidt jou en je kind naar de operatiezaal. Je mag bij je kind blijven in de operatiezaal tot het slaapt. Vervolgens keer je terug naar de kamer of naar een wachtruimte in het operatiekwartier. Een vrijwilliger brengt je naar de ontwaakzaal (recovery) wanneer je kind daar is aangekomen.

Als je zwanger bent, verwittig je best de verpleegkundige op de kinderafdeling.

Gsm’s zijn niet toegestaan in het operatiekwartier. Vergeet dus zeker niet je gsm volledig uit te schakelen. Gsm’s kunnen immers storingen in de operatieapparatuur veroorzaken.

Geplande operatie

Bij een geplande operatie kan 1 ouder het kind vergezellen. Het geeft je kind rust en steun als je meegaat naar de operatiezaal. Uiteraard bepaal je zelf of je dat aankan. Het is belangrijk om te weten dat kinderen onder de 8 maanden nog geen angst hebben ontwikkeld om van de ouders te worden gescheiden.

Voor kleine zuigelingen (jonger dan 3 maanden) is de anesthesiezorg zeer specifiek. Ouders mogen hier hun kind begeleiden tot aan de lift van de operatiezaal. Vanaf dan neemt de anesthesist de zorg over.

Spoedoperatie

Bij een spoedoperatie overlegt de verpleegkundige eerst telefonisch met de anesthesist of 1 ouder aanwezig mag zijn als het kind onder verdoving wordt gebracht.

Info: kinderafdeling AZ Delta, 26 januari 2024

 

Hoe bereid je je kind thuis al voor op een operatie?
Wat bedoelen we precies met nuchter zijn?