AZ Delta is een van de twee ziekenhuizen in West-Vlaanderen die erkend zijn voor een volledig zorgprogramma voor hartaandoeningen. Dat betekent dat de diagnose, en behandeling voldoet aan bepaalde normen.

Jaarlijks voeren de 2 hartchirurgen samen zo´n 400 hartoperaties uit. Hartchirurgie is niet hetzelfde als cardiologie. Uiteraard werken onze hartchirurgen en cardiologen of hartspecialisten nauw samen om je als patiënt de allerbeste zorg te geven. De hartspecialist stelt de diagnose van een hartaandoening en verwijst je indien nodig door naar de hartchirurg.

Ingrepen

Bij onze hartchirurgen kun je terecht voor onder andere volgende ingrepen:

Door een steeds groeiend aandeel aan minimaal invasieve technieken is het vandaag vaak niet meer nodig om het borstbeen volledig te openen maar kan de ingreep uitgevoerd worden ofwel door slechts een klein deel van het borstbeen te openen ofwel via een kleine insnijding tussen de ribben zodat het borstbeen intact blijft. Hierdoor zijn de ingrepen veel minder ingrijpend en verloopt het herstel vlotter.

Bij klepingrepen word je tijdens de ingreep aan de hart-longmachine aangesloten die de werking van je hart en longen tijdelijk overneemt, bij overbruggingsingrepen is dit meestal niet meer nodig en wordt de operatie op het kloppend hart uitgevoerd.

Na de ingreep word je eerst opgenomen op de dienst intensieve zorg voor je naar een gewone kamer gaat.

Alle hartoperaties vinden plaats op de campus Rumbeke.

Laatst aangepast: 26 juni 2024