IBD of Inflammatory Bowel Diseases is de verzamelnaam van chronische darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Als je lijdt aan deze ziekte, kan je terecht in het IBD-centrum.

Ons IBD-centrum streeft naar een patiëntgerichte zorg voor patiënten met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. De maag-darm-leverartsen werken nauw samen met chirurgen, radiologen, pathologen, huisartsen, IBD-verpleegkundigen, laboranten, diëtisten, psychologen, sociale dienst en studiecoördinatoren.

De dienst abdominale chirurgie werkt nauw samen met de dienst maag-darm-leverziekten in de behandeling van patiënten met inflammatoire darmziekten.

De chirurgen zijn 24 uur op 24 uur stand-by om een ingreep te doen als dit verantwoord is; via een kijkoperatie of laparoscopie, om het herstel zo snel mogelijk te maken en om esthetische redenen. Elke ingreep gebeurt na overleg met de patiënt. Je krijgt als patiënt alle nodige informatie.

IBD-verpleegkundige

De IBD-verpleegkundigen of verpleegkundigen chronische darmziekten zijn gespecialiseerd in het begeleiden en ondersteunen van patiënten met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa en hun naaste omgeving. Zij zijn steeds bereikbaar om een antwoord te bieden op al je vragen, twijfels en bekommernissen over de onderzoeken, de diverse behandelingen, het verloop van de ziekte, de voeding, medicatiegebruik, vermoeidheid, reizen en vakantie, seksualiteit.

Evva De Jonckere: 051 23 78 59 - ibdverpleegkundige@azdelta.be
(elke dag van 8.15 tot 16.45 uur, op donderdag van 9.30 tot 18 uur)

Onderzoeken

Op de dienst radiologie kan je terecht voor verschillende onderzoeken.

Endoscopie

In het laboratorium, op de eerste verdieping van ons ziekenhuis kan je bloed laten afnemen en een stoelgangstaal afgeven. Hier vind je de aanvraagformulieren.

Bij de diagnose van IBD ontstaan er vaak heel wat vragen en onzekerheden rond de voeding. Tijdens de klachtenvrije periodes kan je kiezen voor een normale, gezonde en evenwichtige voeding. Maar tijdens periodes van opstoot zijn er soms individuele aanpassingen bij bepaalde klachten zoals diarree, verstopping, gewichtsverlies of gewichtstoename.

Wetenschappelijk onderzoek

In ons ziekenhuis doen we ook aan wetenschappelijk onderzoek hoewel we geen universitair ziekenhuis zijn. Zo beschikken we over informatie over de nieuwste ontwikkelingen en kunnen we de nieuwste behandelingsmethoden of medicatie aanbieden.

Laatst aangepast: 5 juli 2024