Medisch oncologen behandelen patiënten met kanker. Dat gebeurt onder meer met chemotherapie, immuuntherapie en doelgerichte therapie.
Een tumor is een gezwel in je lichaam. Het ontstaat doordat een zieke cel zich ongecontroleerd begint te delen en zo sneller groeit dan gezonde cellen. Zo groeit de tumor.
Een tumor kan goed- of kwaadaardig zijn. Een kwaadaardige tumor is beter bekend als kanker. Kanker kan in omliggende weefsels en organen groeien. Ook kunnen de kankercellen losraken van de tumor en via het bloed of de lymfevaten elders in het lichaam terechtkomen. Ze kunnen zich daar vasthechten en uitgroeien tot nieuwe tumoren. Dat zijn uitzaaiingen of metastasen.
Onze medisch oncologen zijn gespecialiseerd in een of meerdere kankers. Door de enorme toename aan kennis en de snelle evolutie in aanpak en behandeling is die subspecialisatie een noodzaak en meerwaarde. We zijn op de hoogte van alle mogelijke technieken en therapieën, ook de allernieuwste, zodat we je steeds de meest aangewezen behandeling kunnen voorstellen.
Soorten kankers
De medisch oncologen behandelen onder meer:
hersentumoren
hoofd- en halskanker (tumoren op stembanden, keel, amandelen, tong, mond, wangen, neus, sinussen, schedelbasis, schildklier, speekselklieren of huid)
huidkanker (o.a. melanoom)
tumoren in het maag-darmstelsel zoals maagkanker en darmkanker
urologische tumoren (prostaatkanker link naar aandoening, blaaskanker of nierkanker)
wekedelentumor
zeldzame tumoren allerhande
Behandelingen
Kanker kan op meerdere manieren worden behandeld, vaak gaat het om een combinatie:
chemotherapie: medicatie die kankercellen doodt of hun groei beperkt
hormonale therapie: de werking of productie van natuurlijke hormonen wordt geblokkeerd om de ontwikkeling van kankercellen te verhinderen
immuuntherapie of immunotherapie: behandeling die het afweersysteem van de patiënt aanzet om de kanker aan te vallen
doelgerichte therapie: antikankermedicijn dat doelgericht de groei van kankercellen afremt of stopt
radiotherapie of bestraling: behandeling die gebruikmaakt van hoogenergetische deeltjes of golven om kankercellen te vernietigen of beschadigen
oncologische chirurgie: de chirurg neemt de tumor weg tijdens een operatie
Samenwerking diverse specialisten
Om je als patiënt zo goed mogelijk te behandelen, overleggen de medisch oncologen regelmatig met andere specialisten. De verschillende specialisten gaan dus samenzitten om de situatie van elke patiënt apart te bespreken.
Als patiënt word je ook ondersteund door een team van gespecialiseerde oncologisch verpleegkundigen en patiëntenbegeleiders.
Palliatieve ondersteuning
Als je niet meer kunt genezen van kanker, volgen de medisch oncologen je verder op om je symptomen onder controle te houden, samen met het team palliatieve ondersteuning. Je comfort en welzijn staan voorop.
Contact secretariaat
Rumbeke: 051 23 73 42 - secr.oncologie@azdelta.be
Torhout: 050 23 24 01 - secr.interne.torhout@azdelta.be
Verpleegkundig consulent
Siska Verstraete (Rumbeke): 051 23 75 32 - siska.verstraete@azdelta.be
Marie Catry (Menen): 056 52 22 48 - marie.catry@azdelta.be
Karen Fiems (Torhout): 050 23 23 84 - karen.fiems@azdelta.be