Een inspuiting met lichaamseigen bloedplasma wordt gebruikt bij de behandeling van peesletsels, ligamentletsels, spierscheuren en gewrichtsslijtage (kraakbeen, meniscus). PRP staat voor ‘platelet rich plasma’ of bloedplasma met een rijke concentratie aan bloedplaatjes. Het gaat om plasma van de patiënt zelf. Het gaat dus om lichaamseigen plasma waardoor afweerreacties of allergische reacties vermeden worden.
Het menselijk lichaam heeft een groot vermogen om zelf voor herstel en genezing te zorgen dankzij de werking van de groeifactoren. Dat zijn eiwitten in ons lichaam die de cellen stimuleren tot celdeling en -verandering. Het zijn de bloedplaatjes die de groeifactoren vrijgeven en op die manier een belangrijke rol spelen bij het herstel van het weefsel.
Sinds jaren wordt de PRP-techniek met succes gebruikt in de orthopedie, plastische chirurgie en huidziekten, onder meer om tennis/golferselleboog, kniepees- en achillespeesproblemen en hielspoor te behandelen. Naast peesklachten komen ook ligamentletsels, spierscheuren en gewrichtsslijtage (kraakbeen, meniscus) in aanmerking.
Afhankelijk van de plaats van inspuiting worden de slaagkansen op 60 tot 70 procent geschat. Op basis van zowel de ervaringen van de patiënt als de klinische en echografische vaststellingen kan een tweede inspuiting aangewezen zijn.
Neem een lijstje mee met de geneesmiddelen die je inneemt:
naam van het geneesmiddel
dosis
hoeveel van deze medicatie je gebruikt per dag (ochtend, middag, avond) en hoelang je deze neemt.
Schrijf jouw vragen voor de arts op papier of noteer ze in jouw telefoon. Vraag goed na wat de dosis is van de geneesmiddelen die je krijgt voorgeschreven, hoe je die medicatie moet innemen en hoe lang.
We nodigen je uit om een begeleider of vertrouwenspersoon mee te brengen, als je daar nood aan hebt (max. 2 mensen).
Verloop
Als je op de raadpleging samen met je arts hebt besloten dat deze behandeling aangewezen is, dan spreek je meteen een datum af met je arts.
Voorbereiding
Vanaf 1 week voor de inspuiting neem je geen ontstekingswerende middelen (brufen, ibuprofen,diclofenac, aceclofenac, voltaren, piroxicam …) meer in omdat dit de werking van PRP afremt.
De dag van de ingreep
De dag van de ingreep, meld je je op tijd aan met je identiteitskaart bij de kiosk in het onthaal van campus Brugsesteenweg. Je krijgt behalve de stickers een ticketje met een wegbeschrijving naar de dienst.
Je krijgt 2 afspraken op campus Brugsesteenweg. Eerst kom je langs op de dienst laboratoriumgeneeskunde. In het lab wordt bloed bij je afgenomen. Dit bloedstaal wordt gecentrifugeerd waardoor de verschillende bloedcomponenten (rode bloedcellen, witte bloedcellen, bloedplaatjes arm plasma en bloedplaatjes rijk plasma) van elkaar worden gescheiden. Na een 30-tal minuten is het bloedplaatjesconcentraat klaar.
Vervolgens ga je naar de dienst fysische geneeskunde of de dienst orthopedie, waar je de inspuiting (infiltratie) met PRP krijgt.
Vooral inspuitingen in de kniepees, achillespees en voor hielspoor kunnen 1 tot 2 dagen pijnlijk blijven: in dit geval laat je je best begeleiden door een chauffeur en zorg je best voor krukken om naar huis te gaan.
Risico’s en bijwerkingen
Lokale bloeduitstorting ter hoogte van de infiltratieplaats
Tijdelijke pijn ter hoogte van de infiltratieplaats gedurende enkele uren (tenniselleboog) tot enkele dagen (achillespees, kniepees, hiel)
Infectie
Nazorg
Na de behandeling:
Neem geen ontstekingsremmers gedurende 14 dagen.
De eerste dagen mag je meerdere keren per dag 5 minuten ijs leggen op de pijnlijke plaats.
Als de pijn het toelaat mag je alle dagelijkse activiteiten verder doen. Vooral kniepees-, achillespees- en hielbehandelingen kunnen 2 tot 3 dagen pijnlijk zijn en stappen met krukken kan dit draaglijker maken. Vier tot zes weken na de inspuiting ga je op controle bij je arts. Eventueel wordt er dan nog een echografie gedaan.
Vier tot zes weken na de inspuiting ga je op controle bij je arts. Eventueel wordt er dan nog een echografie gedaan.
Kostprijs
Alle kosten voor je verblijf en verzorging komen op de ziekenhuisfactuur. Heb je vragen over de ziekenhuisfactuur, of wil je een inschatting van de kostprijs? Dit kan je altijd opvragen aan de dienst facturatie via factuur@azdelta.be of per telefoon 051 23 76 66.