RX
Röntgenfoto’s of RX’en zijn foto’s op basis van röntgenstralen. Deze stralen gaan door het lichaamsweefsel en maken botten zichtbaar. Bij botbreuken bijvoorbeeld nemen we vaak een RX.
CT-scan
Een CT-scan is vergelijkbaar met een RX. De scan werkt ook op basis van röntgenstralen. Daardoor krijgen we gedetailleerde beelden van dwarse doorsneden van organen en weefsels. Dat gebeurt met een computer. Soms krijg je vooraf een spuitje met een vloeistof in een ader. Deze contrastvloeistof zorgt ervoor dat de kwaliteit van de beelden hoger is.
Voor een onderzoek van de buik laten we je soms water drinken aangelengd met een product. Dat geeft beter de darminhoud weer. Deze voorbereiding duurt ongeveer 1 uur. Voor bepaalde onderzoeken moet je nuchter zijn. Je arts zal je dat laten weten.
Echografie
Een echografie is een onderzoek op basis van geluidsgolven. Die golven worden weerkaatst door de weefsels. Dat is de basis voor de beelden op de computer. Een echografie is een van de vaste onderzoeken bij een zwangerschap. Bij een echografie komt er geen straling aan te pas.
Bij een echografie kunnen we ook een punctie doen om een stukje weefsel weg te nemen. Dit onderzoeken we dan onder een microscoop.
NMR of MRI
Een NMR (nucleaire magnetische resonantie) of MRI (Magnetic Resonance Imaging) is een krachtige magneet waarin radiogolven gestuurd worden. Daarmee maken we afbeeldingen van organen. Met behulp van een computer kunnen we op basis van de waterstofspreiding in het lichaam doorsneden in 3 dimensies samenstellen. Als de arts-radioloog dat nodig acht, spuiten we tijdens het onderzoek een contrastvloeistof in je arm. Deze vloeistof maakt bepaalde organen beter zichtbaar op de foto’s.
Het onderzoek is ongevaarlijk. Voor bepaalde onderzoeken moet je wel nuchter zijn. Je arts zal je dat laten weten.
Tijdens het onderzoek schuift de onderzoekstafel waarop je ligt, in een grote, goed verlichte en verluchte tunnel, die langs beide uiteinden open is. Je mag tijdens het onderzoek niet bewegen. Een MR-onderzoek duurt 15 tot 30 minuten.
Virtueel darmonderzoek
Er is ook een methode die toelaat de dikke darm te onderzoeken door een virtuele endoscopie. Dat betekent dat het onderzoek gebeurt zonder een endoscoop (buis) in te brengen in de dikke darm.
Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat deze nieuwe methode even goed is voor het ontdekken van poliepen - het voorstadium van darmkanker - of van darmkanker zelf.