You are here

16 video’s maken kinderen wegwijs in diabetes type 1

Kinderen met diabetes type 1 kunnen vanaf nu beroep doen op video’s die uitleg geven over hun ziekte. Op deze Werelddiabetesdag lanceert AZ Delta samen met 10 andere ziekenhuizen zestien video’s over diabetes type 1 op maat van kinderen.


Beeld ui één van de zestien video's over diabetes bij kinderen

De diagnose diabetes type 1 heeft een grote impact op het leven van kinderen. Plots moeten ze bijhouden hoeveel koolhydraten ze eten, meten hoe hoog hun bloedsuikerspiegel staat en insuline spuiten vier keer per dag. Hiervoor krijgen ze dan ook intensieve begeleiding van het diabetesteam in het ziekenhuis. Maar aanvullende info was tot nu toe altijd gericht op volwassenen. Met deze video’s op maat van de kinderen is er nu ook materiaal beschikbaar voor de jongere doelgroep.

Video’s voor kinderen met diabetes

De videoreeks is opgebouwd uit zes verschillende thema’s die zich telkens focussen op bepaalde onderwerpen. In het eerste thema krijgen kinderen de basis mee: Wat is diabetes. In verder thema’s wordt dan dieper ingegaan op wat er allemaal bij diabetes komt kijken. Zo komen onderwerpen als behandeling, voeding, hoge en lage suikerwaarde, school en activiteiten en hulp en ondersteuning ook allemaal aan bod.

1. Basis: wat is diabetes?

2. Behandeling

3. Voeding

4. Hoge en lage suikerwaarden

5. School en activiteiten

6. Hulp en ondersteuning

Samenwerking 11 ziekenhuizen

De filmpjes zijn tot stand gekomen door een samenwerking van 11 ziekenhuizen: ZNA, AZ Turnhout, UZA, UZ Brussel, Jessa Ziekenhuis, Ziekenhuis Oost-Limburg, UZ Gent, VITAZ, UZ Leuven, AZ Delta en AZ Sint-Jan.