You are here

5 jaar Vlinderhuis

Wat 5 jaar geleden begon als een project vanuit het Nationaal Kankerplan groeide uit tot een vaste, maar misschien nog wat onbekende, waarde in ons ziekenhuis: Het Vlinderhuis. De 10-jarige Luca vertelt samen met zijn mama hoe het Vlinderhuis een echte steun betekent voor hen.

“Ik ben vaak bij mijn opa en oma en voel me daar ook thuis. Mijn opa is erg ziek. Hij heeft maagkanker. Daarom kom ik nu naar Het Vlinderhuis. Dat is een plek waar je je verhalen kwijt kan als je iets ergs meemaakt rond ziekte of sterven”, vertelt Luca (10 jaar) openhartig. “Toen ik woensdag samen met mijn neefje en nichtje in Het Vlinderhuis was, voelde ik eventjes alsof alles met mijn opa niet zo erg was. Ik speelde er met een jongen van 11 van wie zijn mama gestorven is na kanker. Er was ook een meisje van wie haar mama werd vermoord. We hebben samen geknutseld en gespeeld. Daarna voelde ik me opgelucht”, beschrijft Luca.

Karolien, mama van Luca, is er ook bij. “Ik onderging vorig jaar zelf een preventieve borstamputatie als gevolg van erfelijke borstkanker. In die periode was Luca erg bang dat me iets zou overkomen. Via de individuele psychologische begeleiding in Het Vlinderhuis kregen we een eerste keer hulp. Toen mijn papa ziek werd, vroeg Luca zelf om terug naar Het Vlinderhuis te komen”.

Toegankelijk en open

“Luca en ik hebben een erg sterke band. Als mama denk je dan dat je kind je alles vertelt, maar ik verneem dat hij hier veel meer vragen durft stellen. Omdat hij mij wil beschermen en me niet wil kwetsen. Zo dacht hij dat chemo besmettelijk is. Dankzij de vrijwilligers hier, kreeg hij antwoord op de vraag die hij mij niet durfde stellen.

Nu mijn vader erg ziek is, valt er veel te regelen. Een deel van de ‘exclusieve tijd’ met je kind valt op zo’n momenten weg. Het Vlinderhuis is heel toegankelijk, met letterlijk een open deur. Je kiest op woensdag zelf wanneer je er binnen gaat en weer vertrekt. Luca ontleent er ook boeken die hij meeneemt naar de klas, een houvast om ook daar zijn verhaal te kunnen doen”, zegt Karolien.

“Het Vlinderhuis is leuk omdat ze naar ons luisteren als we vertellen. Want als jij spaghetti maakt mama, dan ben ik soms onzichtbaar en heb jij mijn vragen niet gehoord”, flapt Luca er uit. Op de vraag wat hij zou doen, mocht er geen Vlinderhuis zijn, antwoordt Luca: “Ik denk dat ik dan alles zou opzoeken op internet”.

Meer dan kanker alleen

“Bij de opstart was Het Vlinderhuis een 3-jarig project waarbij we vooral steun en kortdurende begeleiding verleenden aan kinderen tot 18 jaar die geconfronteerd werden met kanker bij een ouder of grootouder”, vertelt kinderpsychologe en coördinator Ilse Doom. “Na die start besliste het ziekenhuis om Het Vlinderhuis verder te ondersteunen. Nu richten we ons tot alle (klein)kinderen van patiënten binnen AZ Delta met een ernstige aandoening. We zijn geen therapeutisch centrum, maar zorgen voor dat extra duwtje in de rug dat nodig is om weer verder te kunnen”.

Enerzijds kan dat via individuele ondersteuning bij de kinderpsychologe. Anderzijds op woensdagnamiddag waar lotgenootjes via woorden, spel of hun creativiteit hun verhalen en emoties kunnen delen. Dit telkens onder begeleiding van ervaren vrijwilligers.

Het Vlinderhuis, vijfde verdieping campus Wilgenstraat
open elke woensdag tussen 13.30 uur en 17.30 uur (zonder afspraak).
Individuele begeleiding op afspraak via ilse.doom@azdelta.be of 051 23 81 87.