You are here

93 procent vaccinaties in AZ Delta

93 procent van de medewerkers en artsen van AZ Delta hebben hun eerste COVID-vaccinatie gekregen. Iedereen in het ziekenhuis heeft nu de kans gehad om zich te laten inenten met een eerste dosis. In de groep die nog niet gevaccineerd is, zitten ook de medewerkers en artsen die niet gevaccineerd kunnen worden om medische redenen.


93 procent ingeënt na eerste vaccinatie
93 procent van de medewerkers bij AZ Delta kreeg al hun eerste vaccin

Aantal bijwerkingen

Net zoals bij andere vaccinaties, zijn er ook bij de coronavaccins bijwerkingen mogelijk. Op 3885 vaccinaties in ons ziekenhuis met een eerste prik, werden 298 (7,6%) bijwerkingen gemeld, bij de tweede dosis waren dit er voorlopig 137 (5,4%). Zelfs al werd er uitgenodigd om bijwerkingen te signaleren, kan het nog gaan om een onderrapportering. Hoe dan ook is dit geen hoger cijfer dan wat voorlopig bekend staat over de bijwerkingen van de verschillende vaccins.

Meest voorkomende bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen na een vaccinatie zijn een pijnlijke en soms wat gezwollen (rode) plek op je arm waar je geprikt bent, vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn en rillingen/koorts. Soms kan je ook last hebben van gezwollen lymfeklieren. Deze klachten zijn meestal licht tot matig uitgesproken en ontstaan binnen een paar dagen na vaccinatie. De bijwerkingen verdwijnen doorgaans binnen twee dagen. Paracetamol werkt goed bij deze bijwerkingen.

Verschillen per vaccin

Bij Pfizer of Moderna zijn de bijwerkingen meer uitgesproken na de tweede prik. Bij een AstraZeneca komen de bijwerkingen vooral na de eerste dosis. Dit is echter geen reden om af te zien van een tweede vaccinatie. De bijwerkingen kunnen worden opgevangen door preventieve inname van paracetamol. De risico's en klachten van een COVID-19-infectie zijn nog altijd veel groter.

AstraZeneca

Na een grondige analyse stellen het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) en de Taskforce Vaccinatie dat er geen bewijs is dat het AstraZenecavaccin tromboses veroorzaakt. Alle gemelde gevallen van trombose worden verder nog in detail bekeken. Het aantal gemelde gevallen is echter niet hoger dan het aantal in de algemene bevolking. In België zijn er voorlopig geen meldingen geweest.