You are here

Actie voor opsporen borstkanker

Vandaag 7 oktober is er op de Roeselaarse markt vanaf 10 uur een actie voor het vroegtijdig opsporen van borstkanker. De bezoekers aan de markt krijgen een roos lintje opgespeld door de vzw Samen Na Borstkanker, het Sociaal Huis Wel Wel en VIVA-SVV (de socialistische vrouwenvereniging van West-Vlaanderen). Er staat ook een infostand op de markt met informatie over borstkanker en het belang van het vroegtijdig opsporen ervan.

De overheid organiseert om de 2 jaar gratis borstkankerscreeenings voor vrouwen tussen 50 en 69 jaar maar volgens de initiatiefnemers zijn er te weinig vrouwen die op die uitnodiging ingaan. Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. 1 op de 9 vrouwen krijgt borstkanker voor de leeftijd van 75 jaar. Een borstkankerscreening biedt de beste kansen, om vroegtijdig borstkanker op te sporen en de kans op genezing te vergroten, zeggen de initiatiefnemers. 
In Roeselare zijn in september alle huisartsen aangesproken om de gegevens van vrouwen die niet deelnemen aan de screening, op te vragen bij het Intermutualistisch Agentschap en die vrouwen te contacteren.