You are here

AZ Delta haalt conventie voor geavanceerde insulinepompen

In oktober werd het diabetescentrum van AZ Delta erkend voor de nieuwe conventie voor geavanceerde en dure technologie. Daarmee kunnen we de nieuwste, innovatieve technologieën aanbieden aan patiënten met type 1 diabetes. Dat zijn bijvoorbeeld de nieuwste systemen van insulinepompen, waarbij een sensor via artificiële intelligentie doorgeeft hoeveel insuline de pomp moet toedienen.Werking insulinepompen

Patiënten met diabetes type 1 kunnen zelf geen insuline meer aanmaken in hun lichaam. Dat vormt een probleem, want insuline is een levensnoodzakelijk hormoon. Het zorgt ervoor dat de suikers die we innemen goed verwerkt worden. Om deze reden moeten diabetespatiënten insuline krijgen van buitenaf. Dit kan via spuitjes, maar gebeurt tegenwoordig meer en meer via insulinepompen die continu insuline toedienen. De pomp is verbonden met een glucosesensor die het suikergehalte meet in het bloed. Aan de hand van artificiële intelligentie stuurt deze sensor vervolgens de insulinepomp aan. Op die manier krijgt de patiënt een beter suikergehalte, wat het comfort en de levenskwaliteit verbetert. Via de nieuwe conventie kunnen wij de nieuwste en meest innovatieve systemen aanbieden.

Zorgpad

Heb je type 1 diabetes? Dan kan je opgevolgd worden door onze diabeteskliniek. Samen met jou kijken we welk systeem het best bij jou past. Bij keuze voor een insulinepomp, krijg je vooraf een uitgebreide voorbereiding van het diabetesteam. Eerst is er een gesprek met de diëtist en leert deze jou hoe je koolhydraten moet afwegen en tellen. Vervolgens is er een opname van drie dagen voor opleiding door de diabeteseducator en de diëtist, wat voor een optimale start zorgt. In het begin kom je dan regelmatig terug op raadpleging om de instellingen van de insulinepomp aan te passen en te verbeteren. In de tussentijd is er vaak overleg met het diabetesteam via mail. Eenmaal alles goed ingesteld is en optimaal verloopt, kom je dan om de drie maanden voor een controle.