You are here

Coronacertificaat aanvragen

Wie deze zomer op reis wil binnen de Europese Unie zal gebruik kunnen maken van het coronacertificaat. Vanaf 1 juli zal dit certificaat bruikbaar zijn in alle EU-lidstaten. Hieronder lijsten we even op hoe u precies dit certificaat kan downloaden.


Coronacertificaat op gsm

U kan het certificaat gratis opvragen via de app CovidSafeBE. Daarnaast is het ook mogelijk om het certificaat per post te ontvangen. Hiervoor belt u naar 078/78.78.50. Houd er in dit geval wel rekening mee dat uw certificaat niet meteen voor handen is aangezien het nog opgestuurd moet worden.

Voor u vertrekt, checkt u best ook welke voorwaarden er gelden voor de plaats waar u naartoe gaat. Via deze site vindt u alle info voor de EU.

Wie ontvangt het coronacertificaat?

In totaal zijn er drie verschillende voorwaarden opgesteld voor het verkrijgen van het coronacertificaat. U moet aan één van die voorwaarden voldoen:

Vaccinatiecertificaat: U bent reeds gevaccineerd. Dit certificaat is al beschikbaar na gedeeltelijke vaccinatie, maar wordt in de meeste EU-landen pas aanvaard na volledige vaccinatie. Houd er rekening mee dat er meestal ook een wachtperiode is na uw laatste vaccinatie vooraleer het land het certificaat aanvaard. Dit certificaat is één jaar geldig.

Herstelcertificaat: U bent hersteld van COVID-19. Dit certificaat is geldig vanaf 11 dagen na uw positieve COVID-test en blijft nadien 180 dagen geldig.

Testcertificaat: U legde een negatieve PCR-test af. Dit certificaat is 72 uur geldig. Deze periode gaat in net na de afname van de test. Aangezien er ook nog wat tijd zit tussen de afname van de PCR-test en het resultaat van de test, is dit certificaat in de praktijk dus minder dan 72 uur geldig. Hou er rekening mee dat u uw test vroeg genoeg vastlegt en op het juiste moment.

PCR-test in één van onze afnameposten

Voor een PCR-test kunt u elke dag, ook in het weekend, terecht in de afnameposten van AZ Delta in Roeselare, Torhout en Menen of in de afnamepost van Tielt. Hiervoor maakt u vooraf een afspraak:

Via mail naar callcenter8010@azdelta.be:
Stuur in de mail volgende gegevens door: naam, rijksregisternummer, telefoonnummer, naam huisarts en gewenste datum van afspraak en locatie. U wordt dan zo snel mogelijk gecontacteerd met een concreet voorstel voor afspraak.

Via telefoon naar het corona callcenter 051 23 80 10:
Houd uw identiteitskaart bij de hand als u belt aangezien wij uw rijksregisternummer nodig zullen hebben.

De kostprijs van de test bedraagt 47,18 euro per test. Meer info rond de PCR-test voor reizen vindt u hier.