De dienst hematologie staat in voor de diagnose en de behandeling van ziekten van het bloed, het beenmerg, het lymfeklierstelsel, het immuunsysteem en de bloedstolling.

Bij onze hematologen kun je onder meer terecht met de volgende aandoeningen:

Voor onze behandelingen werken we nauw samen met binnen- en buitenlandse centra.

Stamceltransplantatie

Stamceltransplantatie of stamceltherapie is een behandeling waarbij je stamcellen krijgt toegediend om beenmerg te vervangen dat door kanker of de behandeling van kanker is beschadigd.

Er zijn twee soorten:

  • autologe stamceltransplantatie: de patiënt krijgt z’n eigen stamcellen terug die tijdelijk waren ingevroren.

  • allogene stamceltransplantatie: de patiënt krijgt stamcellen van iemand anders (een donor). Soms is dit een familielid, soms een vreemde.

De dienst hematologie werkt voor deze behandelingen samen met het laboratorium voor stamcellen van UZ Gent.

Samenwerking met andere specialismen

Hematologie is een multidisciplinair vakgebied. Dat betekent dat onze hematologen nauw samenwerken met andere specialismen, zoals radiotherapie, laboratoriumgeneeskunde (pathologie, klinische biologie, genetica, immunologie, microbiologie), infectiologie, intensieve zorg en medische beeldvorming (radiologie en nucleaire geneeskunde).

Ze werken ook samen met andere orgaanspecialismen. Bloedziekten hebben namelijk meestal een weerslag op andere organen, zoals lever, nieren, longen, hart, zenuwstelsel en huid.

Laatst aangepast: