IBD-centrum (ziekte van Crohn, colitis ulcerosa)

IBD of Inflammatory Bowel Diseases is de verzamelnaam van chronische darmziekten. Als u lijdt aan chronische darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa kunt u terecht in het IBD-centrum. Een speciaal opgeleide verpleegkundige staat u dan bij en begeleidt niet alleen u als patiënt maar ook familie en externe zorgverleners.

Meer info over deze ziektes vindt u hier.

Artsen

Ons IBD-centrum streeft naar een patiëntgerichte zorg voor patiënten met de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa.  De maag-darm-leverartsen werken nauw samen met chirurgen, radiologen, pathologen,huisartsen, IBD-verpleegkundigen, laboranten, diëtisten, psychologen, sociale dienst en  studiecoördinatoren.

De dienst abdominale chirurgie werkt nauw samen met de dienst maag-darm-leverziekten in de behandeling van patiënten met inflammatoire darmziekten. De chirurgen zijn 24 uur op 24 uur stand-by om een ingreep te doen als dit verantwoord is; via een kijkoperatie of laparoscopie, om het herstel zo snel mogelijk te maken en om esthetische redenen. Elke ingreep gebeurt na overleg met de patiënt zodat u als patiënt alle nodige informatie krijgt.

IBD-verpleegkundige

De IBD-verpleegkundigen of verpleegkundigen chronische darmziekten zijn gespecialiseerd in het begeleiden en ondersteunen van patiënten met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa en hun naaste omgeving. Zij zijn steeds bereikbaar om een antwoord te bieden op al uw vragen, twijfels en bekommernissen over de onderzoeken, de diverse behandelingen, het verloop van de ziekte, de voeding, medicatiegebruik, vermoeidheid, reizen en vakantie, seksualiteit.  

De IBD-verpleegkundige Evva De Jonckere is te bereiken via mail op ibdverpleegkundige@azdelta.be of via 051 23 78 59 elke dag van 8.15 uur tot 16.45 uur. Behalve op donderdag: vanaf 9.30 uur tot 18 uur.

Onderzoeken

Op de dienst radiologie kunt u terecht voor verschillende onderzoeken.

Endoscopie 

In het laboratorium, op de eerste verdieping van ons ziekenhuis kunt u bloed laten afnemen en  een stoelgangstaal afgeven.
Hier vindt u de aanvraagformulieren 

Bij de diagnose van IBD ontstaan er vaak heel wat vragen en onzekerheden rond de voeding. Tijdens de klachtenvrije periodes wordt er gestreefd naar een normale, gezonde en evenwichtige voeding. Maar tijdens periodes van opstoot zijn er soms individuele aanpassingen. Voor meer uitleg of i.v.m. bepaalde klachten zoals diarree, verstopping, gewichtsverlies of gewichtstoename, klik hier.

Wetenschappelijk onderzoek

In ons ziekenhuis doen we ook aan wetenschappelijk onderzoek hoewel we geen universitair ziekenhuis zijn. Zo beschikken we over informatie over de nieuwste ontwikkelingen en kunnen we de nieuwste behandelingsmethoden of medicatie aanbieden.

Meer info