IBD-centrum (ziekte van Crohn, colitis ulcerosa)

IBD of Inflammatory Bowel Diseaseis de verzamelnaam van chronische darmziekten meer bepaald de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa, twee chronische ontstekingen van de darmen. 

Meer info over deze ziektes vindt u hier

Artsen

Ons IBD-centrum streeft naar een patiëntgerichte zorg voor patiënten met de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa.  De maag-darm-leverartsen werken nauw samen met chirurgen, radiologen, pathologen,huisartsen, IBD-verpleegkundigen, laboranten, diëtisten, psychologen, sociale dienst en  studiecoördinatoren.

De dienst abdominale chirurgie werkt nauw samen met de dienst maag-darm-leverziekten in de behandeling van patiënten met inflammatoire darmziekten. De chirurgen zijn 24 uur op 24 uur stand-by om een ingreep te doen als dit verantwoord is; laparoscopisch, om het herstel zo snel mogelijk te maken en om esthetische redenen. Elke ingreep gebeurt na overleg met de patiënt zodat die volledig geïnformeerd wordt.

IBD-verpleegkundige

De IBD-verpleegkundigen of verpleegkundigen chronische darmziekten zijn gespecialiseerd in het begeleiden en ondersteunen van patiënten met de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa en hun naaste omgeving. Zij zijn steeds bereikbaar om een antwoord te bieden op al uw vragen, twijfels en bekommernissen over de onderzoeken, de diverse behandelingen, het verloop van de ziekte, de voeding, medicatiegebruik, vermoeidheid, reizen en vakantie, seksualiteit.  

Zij zijn te bereiken via e-mail ibdverpleegkundige@azdelta.be of via 051 23 78 59 elke voormiddag vanaf 8.30 uur.

Onderzoeken

Op de dienst radiologie kunt u terecht voor verschillende onderzoeken.

Endoscopie 

In het laboratorium, op de eerste verdieping van ons ziekenhuis kunt u bloed laten afnemen en  een stoelgangstaal afgeven.
Hier vindt u de aanvraagformulieren

Voeding

Bij de diagnose van IBD ontstaan er vaak heel wat vragen en onzekerheden rond de voeding. Tijdens de klachtenvrije periodes wordt er gestreefd naar een normale, gezonde en evenwichtige voeding. Maar tijdens periodes van opstoot zijn er soms individuele aanpassingen. Voor meer uitleg of i.v.m. bepaalde klachten zoals diarree, verstopping, gewichtsverlies of gewichtstoename kunt u contact opnemen met diëtiste Lien Biesbrouck. U kunt op donderdag een afspraak maken op campus Wilgenstraat via het secretariaat maag-darm-leverziekten op 051 23 72 15.
U vindt Lien ook op lien.biesbrouck@azdelta.be of op 051 23 80 24.

Wetenschappelijk onderzoek

In ons ziekenhuis doen we ook aan wetenschappelijk onderzoek hoewel we geen universitair ziekenhuis zijn. Zo beschikken we over informatie over de nieuwste ontwikkelingen en kunnen we de nieuwste behandelingsmethoden of medicatie aanbieden.
Meer info