Kinderziekten (pediatrie)

Baby ‘s en kinderen van 0 tot 15 jaar kunnen terecht op de dienst kinderziekten of pediatrie. (Jongeren die al lang door de kinderarts worden opgevolgd voor chronische problemen, kunnen ook na de leeftijd van 15 jaar nog bij hun kinderarts terecht. De overname van zorg voor patiëntjes met chronische problemen, gebeurt altijd in onderling overleg tussen de behandelende kinderarts en de arts van de overeenstemmende dienst voor volwassenen.) 

Pediatrie of kindergeneeskunde is een tak van de geneeskunde specifiek bedoeld voor het kind. Vaak voorkomende klachten zijn problemen met voeding, plassen, stoelgang en luchtwegen. 

Gespecialiseerde kinderartsen

Naast de algemene kindergeneeskunde is er een uitgebreid aanbod aan medische disciplines op kindermaat. Zo heeft de dienst kinderziekten een gespecialiseerde afdeling neonatalogie voor vroeggeboren kinderen. Er zijn kinderartsen gespecialiseerd in neurologie, kinderdiabetes, allergie, longziekten, maag-darm-leverziekten, plasproblemen, eetstoornissen, kinderobesitas en kindercardiologie.

Beurtrol in diensten

Elke campus heeft een eigen beurtrolsysteem ingevuld door de verantwoordelijke kinderartsen.

In Roeselare zijn er per week 3 kinderartsen aan het werk, met een beurtrol. Een arts onderzoekt de pasgeborenen in de kraamafdeling. De tweede arts is verantwoordelijk voor de dienst neonatologie en het verloskwartier. De derde arts staat in voor de opvang van kinderen in de kinderafdeling en de dienst spoedgevallen. 

In Torhout is er een beurtrol voor de kraamafdeling en de spoedgevallendienst. De kinderen op de afdeling kinderziekten worden gevolgd door hun eigen kinderarts, tenzij die afwezig is. Dan zorgt een collega voor deze patiënten. Door een gemeenschappelijk dossier is elke kinderarts op de hoogte.

In Menen is er een wekelijkse beurtrol voor de kinderafdeling, kraamafdeling en de spoedgevallendienst. 's Morgens zien alle aanwezige kinderartsen de opgenomen kinderen op de kinderafdeling. Tijdens een wekelijks overlegmoment worden de dossiers van de kinderen door de voltallige groep van kinderartsen besproken. 

Wetenschappelijk onderzoek

Door ons wetenschappelijk werk zijn we een erkende stageplaats pediatrie, waardoor drie assistenten (UZ Leuven en UZ Gent) mee roteren in het werkschema. Door deze werkorganisatie kunnen we de continuïteit van de zorg garanderen. Dankzij het elektronisch medisch dossier blijven alle kinderartsen op de hoogte van de medische geschiedenis van ieder kind. Twee maal per week worden de gehospitaliseerde kinderen met de voltallige groep kinderartsen besproken. 

Dossier en afspraken

Bekijk hier hoe je online naar het dossier van uw kind kan gaan.

CAMPUS RUMBEKE

Ga met een ziek kind naar campus Rumbeke. Maak bij voorkeur een afspraak bij de kinderarts op de raadpleging via het secretariaat 051 23 63 94 tijdens de kantooruren. Dit kan ook online via het AZ Deltazorgportaal https://mijn.azdelta.be. U vindt alle uitleg over hoe u dat kunt doen op deze link.

Klik hier voor de info over de kinderafdeling. Het is niet mogelijk om via dit nummer van de kinderafdeling een afspraak te maken.

CAMPUS MENEN

Secretariaat kinderziekten: 056 53 05 33 (bereikbaar tussen 8 en 20 uur.)

U kunt ook een afspraak maken via www.kinderartsenmenen.be. Op deze website kan u alle nuttige informatie terugvinden over uw bezoek aan uw kinderarts.

De kinderafdeling kan u bereiken via 056 52 24 90. Heeft u vragen over een opname dan kunt u steeds terecht bij onze verpleegkundigen en artsen. Zij helpen u graag verder. Het is niet mogelijk om via dit nummer van de kinderafdeling een afspraak te maken.

CAMPUS TORHOUT

Maak een afspraak bij de kinderarts via het secretariaat 050 23 24 34 tijdens de kantooruren. Een afspraak maken kan ook altijd online (zowel binnen, als buiten de kantooruren en in het weekend) via het AZ Deltazorgportaal https://mijn.azdelta.be. U vindt alle uitleg over hoe u dat kunt doen op deze link.

De kinderafdeling kunt u bereiken op het nummer 050 23 23 41. Het is niet mogelijk om via dit nummer van de kinderafdeling een afspraak te maken. Heeft u vragen over een opname dan kunnen deze mensen u waarschijnlijk helpen.

Meer informatie over kinderen in het ziekenhuis

Meer informatie over specifieke kinderziekten en/of behandelingen

Bekijk hier onze kinderwebsite. 

Patiëntenbegeleiding

Psychologen

Leen van Herck t 051 23 38 59 e leentje.vanherck@azdelta.be
Ilse Doom t 051 23 71 70 e ilse.doom@azdelta.be
Jasmijn De Bouvere 050 23 23 29 jasmijn.debouvere@azdelta.be

Diëtisten

Marianne Casteele (campus Menen) t 056 52 22 88 e marianne.casteele@azdelta.be
Nele Delrue (campus Torhout) 050 23 27 38 nele.delrue@azdelta.be 
Dominique Vanbossele (enkel voor kinderdiabetes) t 051 23 75 48 e dominique.vanbossele@azdelta.be
Sarina Van Landuyt (campus Rumbeke) t 051 23 80 49  e sarina.vanlanduyt@azdelta.be
Joséphine Vanoverbeke (campus Rumbeke) t 051 23 68 90 e josephine.vanoverbeke@azdelta.be

Sociale dienst

Melissa Creteur (campus Rumbeke) t 051 23 61 04 e melissa.creteur@azdelta.be
Leen Delaere (campus Torhout)  t 050 23 26 51 leen.delaere@azdelta.be
Ilse Baert (campus Menen) t  056 52 22 36 ilse.baert@azdelta.be

Spirituele zorg

Campus Rumbeke
Mieke Corneillie t 051 23 63 21 e mieke.corneillie@azdelta.be
Ingrid Espeel t 050 23 26 59 e ingrid.espeel@azdelta.be
Bruno Vanruymbeke t 051 23 39 65 e bruno.vanruymbeke@azdelta.be

Campus Menen
Eva Albrecht 056 52 20 37 eva.albrecht@azdelta.be

Campus Torhout
Els Margodt t 050 23 26 52 e els.margodt@azdelta.be
Ingrid Espeel t 050 23 26 59 ingrid.espeel@azdelta.be