Radiotherapie

Radiotherapie is een behandeling met ioniserende straling. Dit zijn onzichtbare stralen met een hoge energie. Met deze stralen kunnen kwaadaardige gezwellen behandeld worden. Soms wordt radiotherapie ook gebruikt voor behandeling van goedaardige tumoren.

Alle organen en weefsels van de mens bestaan uit cellen. Deze cellen vernieuwen zich om oude of beschadigde cellen te vervangen. Als de celdeling ontregeld is en de cellen zich ongecontroleerd gaan delen, kan er een gezwel ontstaan. Een gezwel kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Een kwaadaardige tumor kan ingroeien in de omliggende gezonde weefsels en kan uitzaaiingen geven op andere plaatsen in het lichaam.

Straling doodt of beschadigt cellen. Tumorcellen zijn gevoeliger voor straling dan de gezonde cellen rond de tumor. De gezonde cellen kunnen zich ook beter herstellen bij lichte stralingsschade dan de kankercellen. Daarom wordt de stralenbundel heel nauwkeurig op het te bestralen gebied gericht. Radiotherapie is een plaatselijke behandeling die alleen effect heeft in het gebied waar er bestraald wordt. Bij bestraling moet de dosis in de tumor hoog genoeg zijn om het gezwel te verminderen en om het uiteindelijk te laten verdwijnen.

De omliggende gezonde weefsels worden maximaal beschermd zodat ze zo weinig mogelijk beschadigd worden en ze zich nadien kunnen herstellen.

Omdat de bestraling zo precies moet gebeuren krijgt elke patiënt een eigen behandelingsplan. Meestal duurt zo’n behandeling meerdere weken en moet de patiënt meerdere keren per week naar het ziekenhuis komen voor een korte bestraling.

Meer uitleg over de radiotherapiebehandelingen.
Meer info over onderzoeken die eventueel nodig zijn bij radiotherapie zoals NMR of CT.

Secretariaat radiotherapie campus Rumbeke t 051 23 75 82 e secr.radiotherapie@azdelta.be

Patiëntenbegeleiding

Sociale dienst

Siham El Mhassani t 051 23 81 89 e siham.elmhassani@azdelta.be

Diëtiste

Saar Vankeirsbilck t 051 23 71 52 e saar.vankeirsbilck@azdelta.be

Spirituele dienst

Mieke Corneillie 051 23 63 21 mieke.corneillie@azdelta.be
Ingrid Espeel 050 23 26 59 ingrid.espeel@azdelta.be
Bruno Vanruymbeke 051 23 39 65 bruno.vanruymbeke@azdelta.be