You are here

Doctoraat dr. Filip Baert

Dr. Filip Baert, maag-darm-leverspecialist, heeft aan de KU Leuven de hoogste academische graad van ‘doctor in de biomedische wetenschappen’ gehaald.

Jarenlang al is hij gepassioneerd door inflammatoire darmziekten en hun behandeling. In die mate zelfs dat hij 5 jaar geleden besloot om er een doctoraat aan te wijden.

Inflammatoire darmziekten zijn bijvoorbeeld de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Deze ziekten veroorzaken een chronische ontsteking in het maagdarmstelsel met heel wat ongemakken zoals buikpijn, diarree en algemeen ziek zijn tot gevolg. ‘Monoclonale antistoffen’ zijn een nieuwe klasse van slimme medicijnen die deze ontsteking kunnen afremmen.

Heel wat patiënten kunnen heel goed en langdurig geholpen worden met deze medicijnen, maar het zijn erg dure middelen en bovendien neemt voor een aantal patiënten na verloop van tijd het effect af. Hun lichaam gaat zelf antistoffen ontwikkelen tegen het medicijn. Het wordt eigenlijk afgebroken door het lichaam en kan zo zijn werk niet meer doen. In zijn onderzoek beschrijft dr. Baert hoe dit ontstaat, hoe dit voorspeld kan worden en komt hij tot een aantal aanbevelingen om deze behandeling efficiënter en zuiniger te gebruiken met betere resultaten voor de patiënt tot gevolg.