You are here

Eerste implanteerbare sensor bij diabetes type 1

In AZ Delta Roeselare werd voor het eerst een onderhuidse glucosesensor geplaatst bij twee diabetespatiënten door het diabetes team onder leiding van dr. Spincemaille. Dat gebeurt voor het eerst in West-Vlaanderen.

Dr. Spincemaille bij inbrengen sensor

Deze nieuwe innovatieve sensor kan 6 maanden onderhuids ter plaatse blijven. Via een eenvoudige ingreep wordt onder plaatselijke verdoving een klein staafje ingebracht in de bovenarm van de patiënt. Deze onderhuidse sensor meet continu het suikerniveau in het weefsel. Deze informatie wordt via een afneembare zender op de bovenarm verstuurd naar de smartphone van de patiënt. Via een app kunnen de waarden nauwgezet gevolgd worden. Wanneer de suikerspiegel te hoog of te laag is, krijgt de patiënt een discreet alarm via een trilling op de arm.
Dankzij deze sensor hebben patiënten met diabetes 24 uur per dag zicht op hun glucosespiegel.

Deze sensor is ook geschikt voor patiënten die allergisch reageren op hun huidig prikloos meetsysteem. Voorlopig wordt het systeem enkel terugbetaald bij een beperkt aantal patiënten met type 1 diabetes, die ook gebruik maken van een insulinepomp binnen de conventie voor Continue Glucose Monitoring (CGM).

Het nodige materiaal voor de sensor