You are here

Geslaagde infoavond rond medicalisering van de zorg

Je gezondheid mag geen obsessie worden. We moeten zorgen voor onze gezondheid maar het mag ons niet belemmeren om gewoon te leven. Dat was de rode draad in het verhaal van prof. dr. Ignaas Devisch op de avond rond het thema medicalisering in de zorg georganiseerd door de commissie medische ethiek van AZ Delta.

 
Zicht op de zaal en de sprekers op de infoavond

Volgens prof. dr. Devisch, filosoof aan de UGent, zitten we op een kantelmoment. Vroeger was je gezond als je je gezond voelde, nu moet het bewezen worden dat je gezond bent  onder andere met (te veel) screenings. Die stellen je niet gerust want een screening is altijd een momentopname en vaak geven die screenings dan aan dat je een mogelijk (klein)risico loopt op deze of gene aandoening.
De prof stelde het sterk toenemend aantal screenings in vraag, en deed een oproep naar medici en vooral ook de burgers zelf om daar verstandig mee om te gaan. De kost voor de overbodige screenings zou beter kunnen besteed worden aan preventie, want als maatschappij geven we daar dan net veel te weinig aan uit.

De prof had ook bedenkingen bij een aantal psychische verschijnselen die nu in de literatuur als stoornissen worden omschreven die dan ook moeten worden behandeld. Emoties die te maken hebben met rouwen bijvoorbeeld werden vroeger als normaal beschouwd. Nu wordt dit na een drietal maanden een stoornis genoemd.

Veel stof tot nadenken dus, ook voor ziekenhuisdirecties, artsen en zorgverleners.