You are here

Herfstvaccinatie tegen COVID-19

Sinds 12 september is de herfstvaccinatie gestart tegen COVID-19. Om onduidelijkheden rondom deze nieuwe vaccinatiecampagne op te klaren, beantwoordt dr. Inge Matthijs alle vragen.



Waarom neem ik best het vaccin?

Een vaccinatie is nog altijd de beste bescherming tegen een ernstig ziekteverloop. Zoals de voorbije jaren, bestaat daarenboven de kans dat er in het najaar opnieuw een opflakkering is van het aantal covidbesmettingen. Met een vaccin, boost je jouw immuunsysteem opnieuw en help je zo een nieuwe grote besmettingsgolf vermijden. Daarnaast is duidelijk geworden dat de werkzaamheid van het vaccin langzaamaan afneemt. Daarom is het zinvol om nu in de herfst een nieuwe prik te nemen om jouw bescherming maximaal te boosten.

Is er een nieuw vaccin ontwikkeld?

Ja, de vaccins die nu toegediend worden zijn bivalente vaccins. Dit wil zeggen dat ze zich niet enkel richten op de oorspronkelijke Wuhan-variant, maar ook op de omikronvariant.

Wanneer krijg ik mijn uitnodiging?

De overheid heeft besloten om iedereen ouder dan 18 jaar uit te nodigen voor de herfstvaccinatie. In een eerste fase zullen alle risicogroepen uitgenodigd worden. Dit zijn 65-plussers, mensen met een onderliggende aandoening en zwangere vrouwen. Daarna wordt het zorgpersoneel uitgenodigd. Dit zijn alle mensen die in aanraking komen met kwetsbare mensen in zorginstellingen. Tot slot zal de algemene bevolking uitgenodigd worden per leeftijdscategorie. Hoe jonger je bent, hoe later je aan de beurt bent.

Wil je eventueel al vroeger aan de beurt komen, dan kan je jou net zoals voorgaande jaren registreren op de QVAX-lijst.

Mag ik het vaccin nemen als ik zwanger ben?

Ja, er zijn een aantal redenen waarom dit zeker en vast zinvol is. Ten eerste heb je als je zwanger bent een iets hoger risico op een ernstig ziekteverloop. Ten tweede is het risico op vroeggeboorte groter bij besmetting in de laatste maanden. En tot slot zien we ook dat mama’s die tijdens de zwangerschap antistoffen aanmaken, deze doorgeven aan hun pasgeboren kind. Hierdoor help je jouw pasgeboren baby om zich te beschermen tegen een covidinfectie tijdens de eerste weken.

Is het een probleem dat ik nu een ander vaccin krijg dan de vorige keren?

Neen, hierop zijn al veel studies gebeurd. De vaccins die nu voorradig zijn, zijn twee mRNA-vaccins: Pfizer en Moderna. Onafhankelijk van welke prik of booster je eerst gekregen hebt, maakt het niet uit welke herfstprik je nu ontvangt.

Is het zinvol om een vaccin te nemen na een recente besmetting?

Ja. Het is voorlopig onduidelijk na een besmetting hoeveel antistoffen je hebt aangemaakt en hoe lang deze aanwezig blijven in jouw lichaam. Daarom raden we jou aan om jouw immuniteit zo breed mogelijk te maken met deze herfstvaccinatie.

Hoeveel tijd moet er tussen het COVID-vaccin en griepvaccin?

Tussen de twee vaccins hoeft er geen interval te zijn. Je kan de twee vaccins in principe op hetzelfde moment toedienen. De covidvaccinatie is nu al gestart en loopt tot eind oktober. De griepvaccinatie daarentegen start pas vanaf eind oktober. Dus sowieso zal er een interval zijn, maar dit interval hoeft dus niet.