You are here

Herken diabetes tijdig

Zowat elke 17 minuten krijgt iemand in Vlaanderen de diagnose van diabetes en het aantal diagnoses neemt alleen maar toe. In Vlaanderen leven momenteel zo’n 400.000 gezinnen met diabetes. Op deze werelddag staan we hier graag even bij stil. 

Herken diabetes, ook bij kinderen

Diabetes kan iedereen treffen, op elke leeftijd en de diagnose komt uiteraard hard aan. Ook kinderen kunnen de aandoening krijgen. Hoe eerder de symptomen herkend worden (zie affiche) hoe beter, want de ziekte vraagt een dringende behandeling. 

AZ Delta is één van de weinige erkende conventiecentra voor de behandeling van kinderdiabetes binnen onze provincie. Dit wil zeggen dat patiëntjes en ouders er intensief worden opgevolgd door verschillende zorgverleners (kinderendocrinoloog, diabetesverpleegkundige,psycholoog, educator, diëtist...)  en een aanzienlijk terugbetalingsvoordeling genieten. Ook bij het gebruik van de nieuwste technologieën die het patiëntencomfort gevoelig verhogen. Belangrijk want diabetes vraagt heel wat aanpassing voor de ouders, de omgeving van het kind en het kind zelf en het laatste wat je als ouder op dat moment nodig hebt is een persoonlijke zoektocht naar de juiste hulp en middelen voor je kind. 

Ook diabeteseducatie speelt een belangrijke rol binnen het centrum. Kinderen en ouders krijgen er intensief vorming, niet alleen rond de fysieke verzorging, maar ook rond het omgaan met de aandoening in al zijn aspecten. Maar het gaat ook verder dan dat. Dr. Karl Logghe, kinderendocrinoloog: “Als kinderdiabetescentrum is het ook van belang scholen, jeugdbewegingen en andere centra voorlichting te geven, zodat zij kunnen inspelen op de behoeftes van deze kinderen. Het kinderdiabetesteam bezoekt dan ook actief scholen om informatie te geven omtrent diabetes type 1."