You are here

Herken symptomen beroerte met deze FAST-song

Bij een beroerte is het heel belangrijk om de symptomen snel te herkennen. Daarom heeft AZ Delta naar aanleiding van Wereldberoertedag een rapnummer - de FAST-song - gemaakt met de Antwerpse rapper Mc Kobaye. Een beroerte kan namelijk voor invaliditeit zorgen. Bij snel handelen kan de schade nog beperkt worden.

Een beroerte is een verstoorde doorbloeding in de hersenen door een klonter of een scheur van een bloedvat. Hierdoor krijg je klachten. Om de signalen van een beroerte op te merken kan je de FAST-test overlopen.

Iedere letter staat voor een symptoom van een beroerte.
De F staat voor face: controleer of de mond scheef staat. Hangt er een mondhoek af? Vraag om te lachen of om de tanden te tonen, zo kan je het beter zien.
De A staat voor arm: controleer of de arm verlamd is. Vraag het slachtoffer om zijn beide armen vooruit te steken met handpalmen naar boven. Zakt er 1 arm naar beneden? Heb je minder kracht in een van je handen?
De S staat voor speech: ga na of het slachtoffer moeite heeft met spreken door een zin te laten herhalen of een vraag te stellen.
De T staat voor time: probeer te weten te komen hoe lang de klachten al duren.

De symptomen van een beroerte herkennen is dus heel belangrijk om snel te kunnen reageren. In dat geval bel je meteen de 112.