You are here

Het Vlinderhuis bestaat 10 jaar

Het Vlinderhuis bestaat in januari 2023 10 jaar! Al 10 jaar lang biedt het een warme plek voor (klein)kinderen van patiënten met een ernstige aandoening.



De evolutie van het Vlinderhuis

Wat begon als een project in het toenmalige Heilig-Hartziekenhuis, is ondertussen een vaste waarde geworden binnen AZ Delta. Van bij de start is er zowel een groepsaanbod op woensdagnamiddag als een individueel aanbod bij de kinderpsycholoog. Zowel kinderen, jongeren, ouders als hulpverleners kunnen in het Vlinderhuis terecht voor advies en ondersteuning. In het vroegere Heilig-Hartziekenhuis was het Vlinderhuis gevestigd op de vijfde verdieping in een kleine ruimte op de afdeling oncologie. Dit had zowel voor- als nadelen. Het voordeel was dat kinderen zo de combinatie konden maken tussen ondersteuning in het Vlinderhuis en een bezoek op de kamer. Het nadeel was echter dat er soms te veel lawaai was voor patiënten die ernstig ziek waren en wiens kamer vlakbij het vlinderhuis was. Met de nieuwe campus in Rumbeke is er nu ook een nieuwe ruimte. Het Vlinderhuis is nu dubbel zo groot, heeft meer lichtinval en is rustig maar tegelijk ook centraal gelegen binnen het ziekenhuis.

“We proberen steeds onze werking zo goed mogelijk te optimaliseren. Al vrij snel zijn we overgestapt naar twee begeleiders op woensdagnamiddag. Door de coronamaatregelen zijn we noodgedwongen overgaan op een beperkt aantal inschrijvingen per namiddag (6). Een concept dat we nu nog behouden, omdat dit de kwaliteit van de begeleidingen ook ten goede komt”, aldus Ilse Doom, coördinator van het Vlinderhuis.

Activiteiten in het vlinderhuis

Het Vlinderhuis bestaat 10 jaar en dat is mede dankzij de inzet van deskundige vrijwilligers en de mooie giften die we de voorbije jaren mochten ontvangen. Ruim 600 kinderen die geconfronteerd werden met ziekte, overlijden of een andere ingrijpende gebeurtenis, kregen ondersteuning. Dit kan gaan van een eenmalig contact zoals bij een slechtnieuwsgesprek, tot ondersteuning bij een eerste bezoek op bijvoorbeeld intensieve zorg of ondersteuning bij een afscheid. Maar sommigen komen ook gedurende langere tijd naar het Vlinderhuis, zolang als nodig. Eventueel wordt er hierbij ook verwezen naar externe dienst.

Kinderen komen naar het Vlinderhuis om uitleg te krijgen over de aandoening of de behandeling. Er is ruimte om op verhaal te komen, vragen te stellen, stil te staan bij hun gevoelens en wat de impact is van de aandoening op hun eigen leefwereld. Dit kan op woensdagnamiddag samen met lotgenootjes ofwel individueel bij de kinder- en jeugdpsycholoog. Het aanbod is er voor alle campussen en afdelingen. De begeleidingsruimte van het Vlinderhuis bevindt zich op campus Rumbeke.

Op woensdagnamiddag gaan de begeleiders op een kindvriendelijke manier aan de slag. Ze reiken elke week een speelse werkvorm aan die de ruimte biedt om zaken kwijt te kunnen over hun gedachten en gevoelens. Vaak wordt hierbij een actueel thema gebruikt zoals de herfst, Sinterklaas… Meestal gaat dit gepaard met knutselen, bakken, spelen… en dat allemaal op het tempo van het kind.

Wat bijblijft van 10 jaar het vlinderhuis.

Ilse Doom is er al bij vanaf het begin: “Er zijn heel wat momenten die ik onthoud uit die 10 jaar, maar in het algemeen onthoud ik vooral de opluchting en dankbaarheid bij kinderen wanneer ze eerlijk worden ingelicht. Meestal weten ze al heel veel, want ze vangen meer op dan volwassenen soms denken. Maar ze durven vaak niet te praten hierover, omdat ze het zogezegd nog niet mogen weten. Door er toch over te praten, kunnen ze hun gevoelens delen en beter begrijpen wat er gebeurt. Dit geeft veiligheid, hoe moeilijk de situatie ook is.”

“Dankzij vzw Maiks sterrenhuisje kunnen we de kinderen ook een gehaakte troostknuffel aanbieden. Het raakt me om te zien hoeveel dit voor hun betekent. Veel kinderen nemen de knuffel stevig vast en laten hem niet meteen meer los. Een meisje dat afscheid kwam nemen van haar papa zei me op weg naar de afdeling letterlijk dat ze zo blij was dat ze nog een tekening mocht maken voor haar papa. Daarnaast vertelde ze ook dat ze zich veilig voelde bij haar knuffel. Dat zijn heel waardevolle momenten”

Contact

Heb je vragen over de werking of wens je graag deel uit te maken van het team als vrijwilliger?

Aarzel niet om contact op te nemen met Ilse Doom: 051 23 81 87