You are here

Plastische chirurgie

Na een borstamputatie of mastectomie reconstrueren plastisch chirurgen de borst vaak met lichaamseigen weefsel uit de onderbuik. Daarvoor wordt meestal weefsel weggenomen uit de zone tussen navel en schaambeen. De huid en het onderliggende vetweefsel worden vervolgens samen met een aan- en een afvoerend bloedvat naar de borstregio verplaatst. Bij de vroegere reconstructies met buikweefsel (TRAM-flap) werd een deel van de rectus abdominisspier opgeofferd om het weefsel met zijn begeleidende vaatsteel te kunnen verplaatsen.

Later werd de techniek aangepast en werden de bloedvaten uit de spier gehaald (DIEP-flap) om de spieractiviteit intact te houden. Om de vaatsteel uit de spier te kunnen halen, moest een incisie van zo’n 15 centimeter lang gemaakt worden in de rectusfascia. Dat had wat ongemak (o.a. spierspasme) voor de patiënt als gevolg, want beschadiging van de fascia kan de activiteit van de rectus bemoeilijken.

Nieuwe techniek
Sinds een aantal jaren wordt een nieuwere techniek toegepast, die de schade aan deze fascia beperkt. Er worden twee kleine insnijdingen gemaakt, één aan de navel en één t.h.v. de pubis. De overige fascia blijft intact en de vaatsteel wordt onder de fascia ‘getunneld’. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de belasting van de buikspieren nog meer beperkt zou kunnen worden, als alleen ter hoogte van de navel een incisie wordt gemaakt. Dat kan door de verdere dissectie naar de pubis toe robotgeassisteerd uit te voeren.

In de Verenigde Staten zijn al een aantal patiënten met deze techniek geopereerd en sinds kort voeren we als plastisch chirurgen van AZ Delta deze techniek ook uit in Gasthuisberg, als enige ziekenhuis in Europa. De nieuwe techniek zorgt voor een snellere revalidatie en minder onmiddellijke ongemakken die de dagelijkse activiteiten kunnen hinderen. Patiënten hadden bijvoorbeeld last van spierspasmen en konden aanvankelijk moeilijker rechtop komen vanuit een zittende positie. Met de nieuwe techniek wordt de hoeveelheid littekenweefsel van de fascia beperkt, waardoor de revalidatie korter is en patiënten de dagelijkse activiteiten sneller kunnen hervatten. De bedoeling is om enerzijds een studie op te zetten om dit statistisch te kunnen aantonen en vervolgens deze techniek op termijn ook toe te passen in AZ Delta.