You are here

Specifieke erkenningen

Parkinson

AZ Delta was in 2015 als enige in Vlaanderen, al 2 jaar erkend als interdisciplinair centrum voor de behandeling van parkinsonpatiënten. Het is een proefproject waarvan de resultaten dan de basiszullen vormen voor de eventuele erkenning van meerdere projecten.
In het dagziekenhuis wordt elke patiënt individueel gevolgd door een team van uiteenlopende specialisten, verpleegkundigen en paramedici om de juiste behandeling en oefentherapie vast te leggen. Ook de huisarts, de thuisverzorging en de thuiskinesist worden daar bij betrokken om de behandeling thuis zo goed mogelijk op te volgen.

Parkinsonpatiënt Robert Snauwaert

Robert Snauwaert merkte op zijn 57 dat zijn motoriek achteruit ging. Diagnose, de ziekte van Parkinson. Met medicatie kon Robert nog een paar jaar werken, maar de laatste jaren ging zijn gezondheid er vlug op achteruit tot hij bijna niets meer kon.
Bij AZ Delta liet Robert een diepe hersenstimulator plaatsen. Daarbij wordt een elektrode (een dunne geleidingsdraad) ingeplant in de hersenen die verbonden wordt met een neurostimulator (een soort pacemaker) die onder het sleutelbeen wordt ingeplant. Die geeft elektrische pulsen aan bepaalde delen in de hersenen waardoor de symptomen onder controle gehouden worden. Een zware operatie maar meer dan gelukt. Robert is als herboren en heeft zijn leven weer volledig hervat. “Nu kan ik weer fietsen, autorijden, zwemmen en ik voel me goed.”

Bekijk hier de video

Babyvriendelijk ziekenhuis

foto van team verpleegkundigen van afdeling

AZ Delta kreeg opnieuw voor vier jaar het label Babyvriendelijk ziekenhuis. Dat speelt vooral het ondersteunen van borstvoeding en het informeren van toekomstige mama’s een grote rol bij.

JACIE - stamceltherapie

De dienst hemato-oncologie van AZ Delta heeft een positieve tussentijdse inspectie voor de JACIEaccreditatie gekregen. Dit is een Europees kwaliteitslabel voor zowel de transplantatie met eigen stamcellen, als de transplantatie met stamcellen van een familielid of onverwante donor. Het stamceltransplantatiecentrum van Roeselare kreeg de erkenning in 2012. De erkenning loopt voor 4 jaar maar tussenin is er nog een inspectie.

foto van Monica Pinzon op bed met naast haar verpleegkundige

Patiënte Monica Pinzon

Als leukemiepatiënte maakte Monica Pinzon (26) de verre oversteek van het Zuid-Amerikaanse Panama naar AZ Delta. Ze bleek dringend een stamceltransplantatie nodig te hebben.
Omdat er voor haar geen volledig identieke donor beschikbaar was, was die transplantatie in eigen land niet mogelijk. Via Belgische vrienden kreeg Monica te horen dat er in Roeselare heel wat expertise is op dat vlak. Enkele weken later kon ze bij AZ Delta succesvol geholpen worden met een bijzondere techniek die hier sinds 2010 voor het eerst is toegepast en sindsdien verder is ontwikkeld. Monica is vol lof voor de échte zorg en bezorgdheid voor de patiënt en de professionele werking. “Dankzij de hulp die ik kreeg, heb ik een nieuw leven vol nieuwe kansen en daar ben ik enorm dankbaar voor”.