You are here

KOERSbus komt langs voor dienst geriatrie

Afgelopen week stond volledig in teken van koers voor de afdeling geriatrie van campus Rumbeke. De bedoeling was om het zalige geluksgevoel dat gepaard gaat met de koers tot in ons ziekenhuis te krijgen. Het hoogtepunt kwam op vrijdag, met de komst van de KOERSbus.

Samenwerking tussen jong en oud

De voorbereidingen voor deze themaweek begonnen al eind juni. Zowel de kinderafdeling als de kinder- en jeugdpsychiatrie Twoape lieten hun creativiteit de vrije loop bij het maken van versiering. Zo werden bijvoorbeeld blikken geknutseld om als kermisspel te gebruiken. Op maandag kwam die dan terecht op de afdelingen geriatrie. In een mum van tijd ademden die ‘KOERS’ uit.


Die samenwerking tussen jong en oud is niet nieuw binnen ons ziekenhuis. Het gebeurt wel vaker dat beide leeftijdsgroepen samenwerken. Zo namen de jongeren van Twoape de patiënten van de geriatrische afdeling al eens mee op sleeptouw om hen een kijkje te gunnen in hun moestuin. Een mooi staaltje leeftijd overschrijdend teamwerk dat ook deze week in de verf werd gezet.

Week vol KOERS

Maandagmorgen werd het meteen duidelijk voor de geriatrische patiënten wat de rest van de week te bieden had. Dankzij de versiering van de kinderafdeling en Twoape heerste er meteen een herkenbare koerssfeer. Doorheen de week kregen de patiënten dan ook enkele uitdagingen mee van de ergotherapeuten . Één van die doelstellingen deze week was: een nieuw fietsrecord bereiken. Op alle afdelingen werd er lustig gefietst, 100 kilometer in totaal, een nieuw record!

Wie koers zegt, denkt meteen ook aan de vele kermiskoersen die ons land rijk is. Niet voor niets staan die kermiskoersen dan ook centraal dit jaar in de KOERSbus. Om dus volledig in thema te zijn deze week, mocht de kermissfeer natuurlijk ook niet ontbreken. Die sfeer kwam op woensdag naar ons ziekenhuis toe. Enkele kermisspelen op de afdeling cognitieve geriatrie zorgden voor een goeie portie nostalgie en amusement voor de patiënten, zowel jong als oud.


Op vrijdag volgde het hoogtepunt van de week. Om 10 uur kwam de KOERSbus aangereden op de parking van campus Rumbeke. Een halfuurtje later brachten de eerste patiënten een bezoekje aan het museum op wielen. Daar werden ze feestelijk ontvangen. In de voormiddag gebeurde dat met een verfrissend sapje en een stukje rijsttaart, in de namiddag met een lekker bolletje ijs. Het bezoekje bracht vanzelfsprekend bij heel wat patiënten herinneringen uit het verleden opnieuw naar boven. Die waren dan ook hét gesprekonderwerp nadien. In de namiddag kwam er nog een feestelijk dessert als afsluiter voor de week. De kinderpsychiatrie had in de voormiddag al pannenkoekbeslag gemaakt samen met de afdeling psychogeriatrie. In de namiddag volgde dan de pannenkoekenbak. De feestelijke smaakmaker was dan ook een ideale afsluiter voor deze KOERSweek.