You are here

Handhygiëne

Handhygiëne is belangrijk om geen kiemen over te dragen van de ene patiënt op de andere. Daarom moeten artsen en verpleegkundigen bij elk contact met een patiënt de handen wassen of ontsmetten met handalcohol.

Om handhygiëne goed uit te voeren, verdienen de basisvereisten van de medewerkers de nodige aandacht. Zo moeten de nagels steeds kort, schoon en vrij van nagellak zijn en worden lange mouwen, polshorloges, ringen, kunst- en gelnagels niet toegelaten. 

Resultaten 2022

AZ Delta behaalde 87,6 procent in de laatste meting. U vindt de resultaten op deze pagina van de overheidswebsite rond kwaliteit in de zorg.

Verbeteracties

  • Audits
    Steekproefsgewijs voeren we onaangekondigd interne audits uit en nemen we deel aan externe audits rond dit thema om de waakzaamheid bij onze medewerkers te behouden.
  • Opleiding
    We organiseren regelmatig basisopleidingen om het volgen van de richtlijnen handhygiëne te verbeteren.
  • Bewustmakingscampagne
    We organiseren telkens op de Dag van de handhygiëne een campagne om het belang van de handhygiëne in de aandacht te houden. Dit jaar stond het team ziekenhuishygiëne met een standje met info aan de restaurant. Er werden ook nagelknippertjes uitgedeeld.