You are here

Longemfyseem aanpakken met ventiel

Longemfyseem is een aandoening waarbij longblaasjes stukgaan en tussenschotjes verdwijnen. Hierdoor rekken de longen uit en verliezen ze hun stevigheid en capaciteit. De voornaamste oorzaak is roken. Sinds 2004 werd een techniek ontwikkeld om geselecteerde patiënten met ernstig longemfyseem te helpen door het bronchoscopisch inplanten van twee of meerdere ventieltjes, een behandeling waar dr. Kris Carron pionier mee is in België. 

dr. Kris Carron, behandeling longemfyseem met ventielen

Het idee om met ventielen minder goed werkende longgebieden af te sluiten is gegroeid vanuit de ervaring van thoraxchirurgen met longvolumereductiechirurgie (LVRS). Aangezien er aanzienlijke risico’s verbonden zijn aan dergelijke operatie wordt deze techniek veel minder toegepast, hoewel er de laatste jaren een heropleving merkbaar is.

De éénrichtingsventielen worden ingeplant in de slechtste longkwab met de bedoeling deze volledig af te sluiten ten voordele van de beter bewaarde longgebieden. Zo kan de lucht enkel ontsnappen uit de behandelde longkwab, zodat deze geleidelijk verschrompelt. Op deze manier kunnen de meer gezonde longkwabben zich optimaal herpakken. De patiënten die tot nu toe voor deze ingreep in aanmerking kwamen, maakten deel uit van een grote Europese studie waarvan de eerste resultaten op een groot longcongres (ATS)  in Washington worden voorgesteld (cfr. infra).
Vanaf het najaar 2017 zal de ingreep worden uitgevoerd binnen AZ Delta bij geselecteerde patiënten. 

Meer info