Galblaasproblemen

De galblaas is een reservoir van galvloeistof. Gal wordt aangemaakt door de lever. Via galkanaaltjes komt de galvloeistof in de galblaas terecht. Na verloop van tijd kan deze vloeistof 'kristalliseren', samenklonteren tot gruis of galsteentjes.
Als u vet heeft gegeten, zal de galblaas samentrekken. Hierdoor zal het galsap via de galwegen terecht komen in de dunne darm voor de spijsvertering van ons voedsel.
Een plotseling optredende en eenmalige ontsteking noemt men een acute galblaasontsteking. Wanneer de ontsteking regelmatig terugkomt of langdurig aanwezig blijft dan spreekt men van een chronische galblaasontsteking.
Als er galsteentjes zijn en pijn optreedt op regelmatige basis, maar zonder een acute ontsteking, dan spreken we over een galcrisis.

Symptomen

  • Pijn onder de ribbenboog rechts, of pijn in de maagstreek.
  • Een aantal patiënten kunnen soms braken of misselijk zijn.
  • Ook kan de pijn uitstralen naar de rug toe, of naar het rechterschouderblad.
  • Bij ernstige gevallen kan ook koorts, geelzucht, ontkleurde stoelgang aanwezig zijn.

Onderzoeken

Bloedonderzoek

Kan duiden op een ontsteking, infectie, of op een (tijdelijke) afsluiting van de galwegen.

Echografie

Galstenen en/of ontsteking zijn aan te tonen met een echografie.

Ev. een CT- of MRI-scan, een echo-endoscopie of ERCP

Behandelingen

Medicatie

Bij een éénmalige opstoot, zal uw huisarts de nodige pijnstillende of ontstekingswerende medicatie geven. Bij een ontsteking van de galblaas (cholecystitis) zal eventueel antibiotica worden opgestart.

Bij opeenvolgende galcrisissen wordt u doorverwezen naar een specialist om een ingreep te bespreken.

Operatie

  • Kijkoperatie

Om de galblaas en de galstenen te verwijderen. De ingreep duurt ongeveer 30 minuten, en meestal kunt u na 1 dag of de dag naar huis. Een wondvochtbuisje (drain) wordt enkel nagelaten als er tijdens de ingreep wat bloeding of ontsteking wordt vastgesteld. Deze drain wordt daags na de ingreep verwijderd.

Mensen kunnen in principe perfect leven zonder galblaas. De galblaas heeft slechts een tijdelijke opslagfunctie. Galsap wordt geproduceerd door de lever. Bij mensen zonder galblaas wordt de galvloeistof in kleine hoeveelheden continu afgegeven aan de dunne darm. Wanneer de galblaas is verwijderd, hebben sommige mensen vlak na de operatie last van diarreeklachten. We vragen om tot een 2-tal weken na de ingreep vet te vermijden in de voeding (galsparend dieet).
De klachten verminderen meestal snel doordat het lichaam zich aanpast aan de nieuwe situatie. Zelden blijven de diarreeklachten bestaan. Als u wel last heeft van aanhoudende diarree, bespreek dit dan met uw arts. Deze kan eventueel medicijnen voorschrijven die de klachten verminderen.

Een operatie is soms niet mogelijk bij een acute ontsteking. In dat geval wordt u in het ziekenhuis opgenomen en krijgt u meestal antibiotica en pijnstillers. Zodra dat mogelijk is wordt dan de operatie ingepland.

  • ERCP

Galstenen die in de galwegen zitten, kunnen soms verwijderd worden door middel van een ERCP. Dit is een endoscopie van de galwegen. Via de mond, slokdarm, maag en twaalfvingerige darm kan de arts met een flexibele camera (endoscoop) in de galwegen komen. Met behulp van een katheter, kan de arts galstenen weghalen. Daarna zal dan alsnog de galblaaswegname via operatie worden ingepland.