Hepatitis B

Hepatitis B is een virusinfectie die de levercellen beschadigt. Hepatitis B is een zéér besmettelijke aandoening die meestal wordt overgedragen via bloedcontact.
Wanneer een patiënt lange tijd besmet is met het hepatitis B virus kan er levercirrose ontstaan. Chronische hepatitis B verhoogt ook het risico op leverkanker.Er bestaat een vaccin tegen hepatitis B. 

Personen met een hogere kans op het krijgen van hepatitis B worden best gevaccineerd. 

 • Baby’s van besmette moeders
 • Reizigers naar landen waar hepatitis veel voorkomt: China, Zuid-Oost Azië, Afrika
 • Gezinsleden van een besmet persoon
 • Bewoners van psychiatrische instellingen
 • Werknemers die frequent in contact komen met bloed of bloedproducten

Het vaccin tegen hepatitis B zit in het standaard vaccinatieschema voor iedere baby in ons land. Hepatitis B-vaccinatie is niet verplicht.

Symptomen

 • Grieperig gevoel
 • Soms gele verkleuring van de huid of de ogen (geelzucht).

Deze symptomen verbeteren na enkele weken tot maanden.

De meeste patiënten met chronische Hepatitis B hebben geen of weinig symptomen (bv.: vermoeidheid).

Oorzaken

Er zijn verschillende manieren om het hepatitis B virus te krijgen, meestal via bloed-bloed contact:

 • Als een zwangere vrouw besmet is met het hepatitis B virus, is het ook mogelijk dat ze haar baby besmet met dit virus (moeder-kind besmetting).
 • Delen van besmette naalden voor drugsgebruik via de aderen.
 • Seksueel onbeschermd contact hebben met iemand die besmet is met het hepatitis B-virus.
 • Besmette naalden gebruiken voor het plaatsen van tatoeages, piercings of acupunctuur.
 • Het delen van tandenborstels, scheermesjes met iemand die besmet is met het hepatitis B-virus.

Onderzoek

Bloedonderzoek

Bij een bloedonderzoek wordt een buisje bloed afgenomen uit een ader aan de binnenkant van de arm, meestal in de plooi van de elleboog. Om deze ader goed te kunnen zien en voelen wordt een stuwbandje strak om de bovenarm getrokken. In de ader wordt geprikt met een naald waardoor het bloed in het buisje wordt gezogen. De naald wordt maar één keer gebruikt en daarna vernietigd.

Fibroscan

De fibroscan is een onderzoek waarbij de stijfheid van de lever wordt gemeten. Hoe meer littekenweefsel, hoe stijver de lever.  Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten en doet geen pijn.

Leverbiopsie

Een biopsie is het nemen van een stukje weefsel van de lever om dit dan verder te onderzoeken. 

 • Percutane leverbiopsie
  Bij deze biopsie prikt de arts doorheen de huid, tussen de ribben om een stukje lever weg te nemen. 
 • Transjugulaire leverbiopsie
  Wanneer er teveel risico op nabloeden is (bv. wanneer de patiënt een bloedverdunner neemt die niet kan gestopt worden, wanneer de patiënt een stollingsstoornis heeft, enz.) wordt er gekozen voor een transjugulaire leverbiopsie. Dit houdt in dat er via uw bloedvaten een klein stukje leverweefsel wordt weggenomen. 

Behandeling

De meeste patiënten die een hepatitis B infectie hebben, hebben geen behandeling nodig. Het ‘vechtsysteem’ (immuunsysteem) van het eigen lichaam is meestal sterk genoeg om het virus uit het lichaam te krijgen binnen de 6 maanden (acute hepatitis B).

Wanneer het virus niet weg is na 6 maanden en er dus sprake is van ‘chronische hepatitis B’ kan het zijn dat er wel medicatie nodig is. 

Medicatie

Pillen die meestal levenslang, dagelijks moeten worden ingenomen (Zeffix®, Baraclude®, Vemlidy®, Viread®).
Het virus kan nooit volledig uit het lichaam verdwijnen, maar de medicatie gaat het virus wel gaan onderdrukken. Dit betekent dat de medicatie vecht tegen het virus, maar nog onvoldoende om het helemaal uit het lichaam te krijgen. Door het innemen van de medicatie kan het virus de lever wel veel minder schade toebrengen.

Voorkomen van verdere schade aan lever

Wanneer je besmet bent met chronische hepatitis B is het belangrijk om andere factoren die ook schade aan de lever toebrengen te vermijden. Bijvoorbeeld: geen overmatig gebruik van alcohol, overgewicht vermijden, enz.

Zwangerschap

In België wordt iedere zwangere vrouw getest op hepatitis B.
Als je chronische hepatitis B hebt en zwanger wil worden is het belangrijk om dit met je arts of verpleegkundige te bespreken. Als het virus erg aanwezig is in het bloed kan het zijn dat er eerst medicatie wordt opgestart voor de zwangerschap en de bevalling.
Als je als moeder geïnfecteerd bent bij de bevalling zal je baby een spuitje krijgen direct na de geboorte. Daarna wordt je baby gevaccineerd tegen hepatitis B volgens het vaccinatieschema van Kind & Gezin (link naar vaccinatieschema Kind & Gezin: ).
Het is veilig om als mama met chronische hepatitis B borstvoeding te geven aan je baby

 

 

Info: artsen dienst maag-darm-leverziekten, 25 november 2020