Huidziekten en wondproblemen - plasmatherapie PRP

Platelet Rich Plasma is plasma met een rijke concentratie aan bloedplaatjes.  Lichaamseigen PRP kan worden gebruikt voor de behandeling van chronische therapieresistente wonden, haarziekten en huidverjonging.

De PRP-technologie werd ongeveer twintig jaar geleden ontwikkeld en wordt voornamelijk toegepast in de hartchirurgie om de wondheling te bespoedigen. Pas sinds enkele jaren wordt de techniek ook toegepast in de dermatologie. Ondertussen hebben heel wat wetenschappelijke studies de waarde van deze behandeling aangetoond.

De behandeling is niet aangewezen bij 

  •  chronische bloedziekte, o.a. trombocytopenie, stollingsstoornis, laag hemoglobine
  •   botkanker en leukemie
  •   chronische leverziekten
  •   medicatie: bloedverdunners, ontstekingsremmers (NSAIDs), systemische corticosteroïden in de voorbije 2  weken
  •   infectie in het te behandelen gebied (bv. herpes)
  •   zwangerschap
  •   allergie voor ACD-A anticoagulans

Onderzoeken

Vooraf wordt een onderzoek gedaan in het lab.

Het is belangrijk om in de twee weken voor de behandeling geen ontstekingsremmers te nemen of andere medicatie die de functie van de bloedplaatjes beïnvloed

Behandeling

Een kleine hoeveelheid bloed wordt afgenomen en gecentrifugeerd. Tijdens het centrifugeren worden de verschillende bloedcomponenten gescheiden door het verschil in soortelijk gewicht. Zo kunnen de bloedplaatjes selectief uit het eigen bloed worden geïsoleerd. De bloedplaatjes geven bepaalde stoffen vrij, waaronder groeifactoren.  Door een hoge concentratie aan bloedplaatjes (en dus groeifactoren) in te spuiten wordt de collageenaanmaak, doorbloeding en gezonde weefselgroei in het lichaam gestimuleerd, met een natuurlijk huidverbeteringsproces en celgroei tot gevolg.

Deze hebben een anti-inflammatoire werking en spelen een belangrijke rol in het groei- en genezingsproces. Daarenboven dragen ze ook bij tot het huidverjongingsproces door een natuurlijke stimulatie van het collageen.

Gezien het een lichaamseigen product is, zijn er geen noemenswaardige bijwerkingen. Ter hoogte van de insteekplaatsen kan mogelijks roodheid of een kleine bloeduitstorting ontstaan, maar dit zal over het algemeen snel verdwijnen.

Gespecialiseerde artsen

Dr. Annelies Stockman

Info: dienst huid-en haarziekten, 27 juni 2021