Keelkanker

Keelkanker verwijst naar het ontstaan van kanker in de keel. Dit is een gezwel bestaande uit kwaadaardige cellen en ontstaat meestal uit de cellen van het slijmvlies van de keel.

Oorzaken

De voornaamste risicofactoren die de kans op keelkanker doen toenemen zijn: 

 • roken
 • overmatig alcoholgebruik
 • virusinfecties met het humaan papilloma virus (HPV) of het Epstein-Barr virus (EBV)

Symptomen

De meest voorkomende ongemakken veroorzaakt door keelkanker zijn:

 • hoesten 
 • stemverandering zoals heesheid of niet meer duidelijk kunnen spreken 
 • moeilijkheden om te slikken
 • oorpijn
 • pijnlijke keel
 • vermagering

 Bij aanhoudende klachten kunt u het best een arts raadplegen. 

Onderzoeken

Bij het vermoeden van keelkanker worden verschillende onderzoeken uitgevoerd.

 • Een lichamelijk onderzoek tijdens een raadpleging bij de neus-keel-oorarts
 • Endoscopie
  Een onderzoek waarbij de arts een fijn flexibel buisje  (= scoop) met verlichting en een camera inbrengt tot in de keel waarbij de arts de beelden op een beeldscherm kan zien en waafwijkingen in de keel kunnen worden vastgesteld.
 • Biopsie
  Bij het vaststellen van afwijkingen kan met een biopsietang doorheen de scoop een stukje weefsel worden weggenomen. Deze biopsie wordt naar het lab verstuurd voor onderzoek. Daar wordt door artsen (anatoompathologen) gekeken of er kwaadaardige cellen worden waargenomen. 
 • Beeldvorming
  Dit omvat een CT-scan en zo nodig een NMR (nucleaire magnetische resonantie) en een PET-scan (positron emisie tomografie). Hiermee wordt de uitbreiding vastgesteld onder het slijmvliesoppervlak van de keel en wordt er gekeken of er verspreiding is naar de halsklieren of andere organen in het lichaam.

Behandeling

Uw behandeling zal afhangen van veel factoren zoals de lokalisatie in de keel, de uitgebreidheid, de verspreiding naar klieren of andere organen, het type kanker, uw gezondheidstoestand en uw persoonlijke voorkeur. De best mogelijke behandeling voor u wordt steeds bepaald door het volledig oncologisch team.

Ingrepen

Operatie

De keelkanker kan worden weggenomen met een operatie. Bij meer uitgebreide tumoren moeten de stembanden soms worden weggenomen en wordt de luchtpijp verbonden met een opening in de huid om te kunnen ademen. Dat wordt een tracheostoma genoemd. Soms worden er tijdens de operatie ook lymfeklieren in de hals mee weggenomen meer bepaald als er kwaadaardige aantasting hiervan wordt vastgesteld of vermoed.

Radiotherapie

Dit is een bestraling met hoogenergetische stralen die de kwaadaardige cellen vernietigen. Voor meer uitgebreide kankers kan dit in combinatie zijn met chemotherapie of een operatie.

Medicatie

Chemotherapie

Geneesmiddelen die de groei van kankercellen verhinderen of deze cellen vernietigen. Dit kan alleen worden gebruikt maar wordt ook regelmatig toegepast samen met bestraling of samen met immuuntherapie.

Immuuntherapie

Immuuntherapie gebruikt je eigen afweersysteem om een kanker aan te vallen. De therapie richt zich dus niet rechtstreeks tot de kankercellen zelf maar stimuleert het eigen immuunsysteem om de kankercellen op te ruimen.

Doelgerichte therapie

Geneesmiddelen die inwerken op specfieke afwijkingen in de kwaadaardige cellen. Een voorbeeld hiervan is cetuximab (Erbitux) en dit wordt meestal in combinatie met chemotherapie gebruikt.

Meer praktische info hoofd-halsoncologie

Gespecialiseerde artsen

Dr. Marlies De Bock

Dr. Jan Demol

Bron: info dienst medische oncologie, 28 januari 2021