Mondkanker

Kanker in de mond of mondholte verwijst naar een kanker die ontstaat op diverse lokalisaties in de mond of mondholte. Dit kan zijn: de lippen, het tandvlees, de tong, de binnenkant van de wang, de mondvloer (onder of langs de tong) of het verhemelte. Een kanker bestaat uit kwaadaardige cellen en ontstaat meestal uit de cellen van het slijmvlies in de mond. De kankers in de mond vormen één categorie van de hoofd-en halskankers.

Symptomen

De meest voorkomende ongemakken veroorzaakt door mondkanker zijn:

 • een letsel of een kleine verzwering op de lip of in de mond die niet geneest
 • een wit of roodverkleurd groeiend letsel of beslag in de mond
 • pijn in de mond
 • oorpijn
 • moeilijker slikken of pijn bij het slikken
 • uitvallen van tanden

 Bij aanhoudende klachten kunt u het best een arts raadplegen. 

Oorzaken

De voornaamste risicofactoren die de kans op mondkanker doen toenemen zijn: 

 • roken
 • overmatig alcoholgebruik
 • virusinfecties met het humaan papilloma virus (HPV)

Onderzoeken

Bij het vermoeden van mondkanker worden verschillende onderzoeken uitgevoerd om de uitgebreidheid van de kanker te kunnen vaststellen.

 • Een lichamelijk onderzoek
  Tijdens een raadpleging bij de mond-keel-aangezichtsarts of neus-keel-oorarts. De arts onderzoekt de lippen en de mond en kijkt of er afwijkingen zijn zoals zones van irritatie, onregelmatig slijmvlies, slijmvliesdefecten of verheven letsels.
 • Endoscopie
  Een onderzoek waarbij de arts een fijn flexibel buisje  (= scoop) met verlichting en een camera inbrengt tot in de keel waarbij de arts kan zien of er uitbreiding is van de kanker buiten de mondholte.
 • Biopsie
  Bij het vaststellen van afwijkingen kan de arts een stukje weefsel  wegnemen. Deze biopsie wordt naar het lab verstuurd voor onderzoek. Daar wordt door artsen (anatoompathologen) gekeken of er kwaadaardige cellen worden waargenomen. 
 • Beeldvorming
  -  CT-scan
  -  zo nodig een echografie van de hals
  -  een NMR (nucleaire magnetische resonantie)
  -  en een PET-scan.
  Hiermee wordt de uitbreiding vastgesteld in de mond en wordt er gekeken of er verspreiding is naar de halsklieren of andere organen in het lichaam.

Behandeling

Ingrepen

Operatie

De mondkanker kan worden weggenomen met een operatie. 

Radiotherapie

Dit is een bestraling met hoogenergetische stralen die de kwaadaardige cellen vernietigen. Voor meer uitgebreide kankers kan dit in combinatie zijn met chemotherapie of een operatie.

Medicatie

Chemotherapie

Geneesmiddelen die de groei van kankercellen verhinderen of deze cellen vernietigen. Dit kan alleen worden gebruikt maar wordt ook regelmatig toegepast samen met bestraling of samen met immuuntherapie.

Immuuntherapie

Immuuntherapie gebruikt je eigen afweersysteem om een kanker aan te vallen. De therapie richt zich dus niet rechtstreeks tot de kankercellen zelf maar stimuleert het eigen immuunsysteem om de kankercellen op te ruimen.

Doelgerichte therapie

Geneesmiddelen die inwerken op specfieke afwijkingen in de kwaadaardige cellen. Een voorbeeld hiervan is cetuximab (Erbitux) en dit wordt meestal in combinatie met chemotherapie gebruikt.

Meer praktische info over hoofd-halsoncologie

Gespecialiseerde artsen

Dr. Marlies De Bock
Dr. Jan Demol

 

Bron: info dienst medische oncologie, 1 februari 2021