You are here

MitraClip-hartklepoperaties

Tegen eind dit jaar zal de dienst hartziekten van AZ Delta 21 MitraClip-operaties hebben uitgevoerd. Sinds maart 2016 is een netwerk gestart met als partners UZ Gent, AZ Delta en  AZ Sint-Jan, het MitraClip B3 netwerk. Door de erkenning van dat netwerk kan de ingreep worden terugbetaald voor aantal ingrepen per jaar per centrum. Dit jaar mag elk centrum 8 ingrepen uitvoeren.

Artsen en verpleegkundigen rond operatietafel tijdens ingreep

De mitraalklep bevindt zich tussen de linkerkamer en de linkervoorkamer en bestaat uit twee klepblaadjes die normaal gezien nauw op elkaar aansluiten.  De MitraClip is een met kunststof bekleed metalen klemmetje dat via de liesader ingevoerd wordt en waarmee de twee klepblaadjes aan elkaar vastgemaakt worden. Dit moet het lekken van de mitralisklep tegengaan. Door het plaatsen van de MitraClip gaat de mitralisklep weer beter sluiten en verbetert de bloeddoorstroming binnen het hart.

Dat leidt tot een sneller herstel en een kortere opname in vergelijking met een openhartoperatie. De ingreep is zeer veilig met een geringe kans op verwikkelingen, zelfs bij hoogbejaarde patienten.  De ingreep wordt alleen gedaan bij patienten die niet op de klassieke manier kunnen worden geopereerd. Voor elke ingreep is er een bespreking op een multidisciplinair overleg via teleconferencing met cardiologen, hartchirurgen en geriaters van de drie betrokken centra.