You are here

Netwerk voor opsporen afwijkingen DNA

UZ Gent en AZ Delta hebben samen met 11 andere Oost- en West-Vlaamse ziekenhuizen een netwerk opgericht voor Next Generation Sequencing (NGS). Dat NGS-netwerk neemt deel aan een proefproject van het RIZIV om NGS in de routinezorg te introduceren. NGS is een innovatieve techniek om afwijkingen in het DNA in de cellen op te sporen.

Alle types van kanker ontstaan door aangeboren of verworven foutjes in de DNA-code (mutaties), waardoor de cellen ongecontroleerd beginnen te delen. Next Generation Sequencing is een techniek waarbij de DNA-code van een groot aantal genen tegelijk kan worden bepaald, met behulp van geavanceerde toestellen en bioinformatische analyse.

Identiteitskaart

Door de gemeten DNA-code in stukjes tumor weefsel te vergelijken met de DNA-code van gezonde mensen, begrijpen we beter hoe de kanker ontstaat. Zo kunnen we identiteitskaarten opmaken voor elke tumor. Dit helpt ons niet alleen om de juiste diagnose te stellen van het tumortype, maar het helpt ons vooral om voor elke patiënt de beste behandeling te kiezen. De voorbije jaren werden immers heel wat nieuwe behandelingen ontwikkeld, die heel gericht inwerken op de effecten van specifieke genafwijkingen. Deze ‘moleculaire’ behandelingen zijn vaak niet alleen doeltreffender, maar hebben ook minder bijwerkingen dan basisbehandelingen zoals chemo- en radiotherapie. Deze nieuwe doelgerichte geneesmiddelen zijn doorgaans erg duur. Via NGS-analyse zorgen we ervoor dat de juiste geneesmiddelen terechtkomen bij de juiste patiënten. Dit noemen we ‘precisiegeneeskunde’.  

Foto dr. Martens op symposium in Gent

Prof. dr. Geert Martens van AZ Delta op het symposium zeldzame ziekten vanmorgen waar het netwerk voor NGS werd gelanceerd. 

Expertise

 “Het UZ Gent is uitstekend geplaatst om zo’n NGS-netwerk uit te bouwen’, zegt prof. dr. Bruno Verhasselt (klinische biologie). ‘Intern hebben we al een hechte samenwerking uitgebouwd tussen de dienst medische genetica, de dienst pathologische anatomie en de dienst klinische biologie. De drie diensten bundelen hun expertise in het platform moleculaire diagnostiek UZ Gent (MDG).” 

Uniek aan het netwerk is dat AZ Delta zelf ook NGS-expertise heeft en testen uitvoert. Prof. dr. Geert Martens van de dienst laboratoriumgeneeskunde: “Binnen de algemene ziekenhuizen, is AZ Delta al lang pionier in de moleculaire geneeskunde. We beschikken niet alleen over een sterk technologisch platform inzake NGS-capaciteit, maar we hebben ook een unieke geïntegreerde werking tussen de diensten laboratoriumgeneeskunde en pathologische anatomie en een sterke wetenschappelijke staf bestaande uit 3 moleculair biologen en 2 bioinformatici. Algemene en universitaire ziekenhuizen kunnen veel leren van elkaar en daarom besloten we om binnen een paritaire structuur met het UZ Gent samen te werken.”

Stroomlijnen

Het is de bedoeling de dienstverlening in UZ Gent en AZ Delta te stroomlijnen en op elkaar af te stemmen. Voorts zullen de twee trekkers van het netwerk ook samenwerken om de nieuwste technologie tot bij de patiënt te krijgen. Prof. dr. Geert Martens: “Onze missie is om ervoor te zorgen dat onze kankerpatiënten te allen tijde toegang hebben tot de best mogelijke technologie. Omdat de overheidsfinanciering daartoe tekort schiet, zoeken we alternatieve financiering via wetenschappelijke studies.”

De andere ziekenhuizen in het netwerk verwijzen naar deze twee centra door en krijgen klinische ondersteuning. 
Zo krijgt het netwerk een overkoepelende moleculaire raad, waarin clinici uit de diverse ziekenhuizen zeldzame tumorcategorieën met elkaar kunnen bespreken. Het netwerk maakt het zo mogelijk om patiënten in de brede regio de best mogelijke zorg te geven.

Het NGS-netwerk

UZ Gent
AZ Delta Roeselare-Menen-Torhout
Sint-Andriesziekenhuis Tielt 
AZ Jan Palfijn (Gent)
AZ Zeno Knokke
AZ Nikolaas,
AZ Lokeren
AZ Sint-Elisabeth Zottegem
AZ Maria Middelares Gent
Sint-Vincentiuskliniek Deinze
O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem
AZ Sint-Blasius Dendermonde
AZ Oudenaarde