You are here

Nieuwe diagnosetechniek voor behandeling longkanker

Sinds kort passen de longartsen van AZ Delta een nieuwe techniek toe voor de diagnose van longkanker om een betere keuze te maken voor de behandeling. Dat gebeurt via Next Generation Sequencing; een innovatieve techniek om afwijkingen in het DNA in kankercellen op te sporen.

Eén van de grootste uitdagingen hierbij is om deze specifieke afwijkingen in de kankercel te kunnen opsporen, om zo de juiste therapie te kunnen kiezen. Het belangrijkste voordeel is dat men op een beperkt aantal tumorcellen heel wat testen kan uitvoeren. Op die manier neemt de kans toe dat er effectief een genetische afwijking gevonden wordt waarvoor de kankerpatiënt dan een doelgerichte behandeling kan krijgen. Deze vorm van behandelingen wordt Targeted Therapy genoemd. Vaak is zo'n behandeling effectiever dan de klassieke chemotherapie, met meestal ook minder bijwerkingen. Dit is dus een belangrijke meerwaarde voor de kankerpatiënt.

De dienst laboratoriumgeneeskunde, het laboratorium voor pathologie en de dienst longziekten van AZ Delta organiseren op donderdag 26 maart een symposium over Targeted Therapy in de behandeling van longkanker en de rol van Next Generation Sequencing hierbij. Het symposium is bedoeld voor  longartsen, thoracaal oncologen, pathologen en moleculair biologen.