You are here

Nieuwe hartklepoperatie

In het hartcentrum van AZ Delta hebben hartchirurg dr. Erik de Worm en hartspecialist dr. Francis Stammen een nieuwe hartklepoperatie uitgevoerd. Omdat het de eerste keer was dat dit type operatie werd uitgevoerd, gebeurde dit onder begeleiding van een arts van UZA Antwerpen, die al heel wat ervaring heeft met dergelijke operaties. De patiënt stelt het goed. 

Tekening van het hart waar nieuwe hartklep wordt binnengebracht

In AZ Delta worden al een paar jaar hartkleppen geplaatst via de lies (de zogenaamde TAVI- procedures) bij patiënten die niet in aanmerking komen voor klassieke chirurgie. Bij de klassieke operaties moet het borstbeen opengemaakt worden en wordt de hartklep rechtstreeks in het hart ingeplant. Daarvoor moet het hart stilgelegd worden en moet de patiënt ondertussen aan de hart-longmachine worden gelegd. Voor sommige patiënten is deze operatie te zwaar. 

Bij de TAVI-operaties wordt de opgevouwen hartklep via een van de slagaders in de lies binnengebracht en op de juiste plaats gezet. Vervolgens wordt de nieuwe klep opengeplooid in de aortaslagader op de plaats van de zieke klep. Dit gebeurt terwijl het hart blijft kloppen. Doordat de ingreep minder belastend is recupereert de patiënt veel sneller. 

Om de operatie via de lies te kunnen doen mogen de bloedvaten niet te verkalkt zijn. In dat geval moeten de artsen op zoek naar een alternatief. Een van de alternatieven is om een klein deel van het borstbeen open te maken om de aortaslagader vrij te maken. : via een opening in de aortaslagader wordt de opgevouwen klep ingebracht en vervolgens op de juiste plaats ontplooid. Deze laatste techniek is nu voor het eerst toegepast binnen AZ Delta.