You are here

Nieuwe techniek tegen hartritmestoornissen

Bij AZ Delta zijn 4 patiënten met succes behandeld met een nieuwe techniek tegen hartritmestoornissen. Deze techniek duurt minder lang dan een klassieke ablatiebehandeling en is daardoor minder belastend voor de patiënt.

cryo-ablatie

Voorkamerfibrillatie is de meest voorkomende ritmestoornis wereldwijd. Ze kan leiden tot belangrijke klachten zoals hartkloppingen, kortademigheid of pijn op de borstkas. Deze hartritmestoornis kan ook aanleiding geven tot een beroerte.

Deze ritmestoornis wordt meestal behandeld met medicatie. Bij een aantal patiënten is het mogelijk de ritmestoornis bij de oorsprong aan te pakken door de elektrische prikkels die het hart verstoren, te blokkeren. Dit gebeurt door gecontroleerd littekens aan te brengen in het hart met radiofrequentiestroom. Deze techniek wordt ablatie genoemd en duurt 2 tot 3 uur.

Bij de cryo-ablatie brengen de artsen een katheter tot in de linkervoorkamer. Aan de tip van deze katheter zit een ballon gevuld met een gasvormig koelmiddel. De ballon sluit de longader tijdelijk af en beschadigt de hartspiercellen door bevriezing (-60°) zodat ze geen elektrische prikkels meer doorlaten. De cryo-ablatie duurt gemiddeld anderhalf uur waardoor de patiënt dus minder lang onder verdoving moet blijven.

De hartspecialisten dr. Wim Anné, dr. Willem Jan Acou en dr. Peter Pollet hebben deze techniek voor het eerst toegepast bij AZ Delta onder begeleiding van een gespecialiseerde Griekse arts.