You are here

Opvolging neurostimulator via app op smartphone


pijnarts en verpleegkundige bij patient
Patiënt Vincent krijgt als eerste in ons land een app waarmee hij zijn neurostimulator kan bijregelen of laten bijregelen door dr. Billet of pijnverpleegkundige Benedicte.

In het pijncentrum van AZ Delta is voor het eerst in ons land een neurostimulator verbonden met een nieuwe app op de smartphone van de patiënt. Via de app kan de patiënt vlot zelf de instellingen van de neurostimulator aanpassen en dat kan ook gebeuren van op afstand door de pijnarts of pijnverpleegkundige.

Een neurostimulator is een toestelletje dat ingeplant wordt in het lichaam van de patiënt en de pijn verlicht door pijnsignalen tussen het ruggenmerg en de hersenen te verstoren. Met deze nieuwe techniek wordt de patiënt dus meer continu opgevolgd. Het bespaart hem ook veel tijd want hij moet minder naar het ziekenhuis komen en de videoraadpleging is goedkoper dan een gewone raadpleging.

De app is goedgekeurd door het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA en de beveiliging is dubbel zo sterk als de al sterk beveiligde bankapps. Deze nieuwe techniek is enkel mogelijk voor neurostimulatoren van het type Abbott. Het bijregelen vanuit het pijncentrum verloopt via een superbeveiligde tablet.

Twee maal per jaar moeten de gegevens van de neurostimulator worden uitgelezen en opgevolgd, om een terugbetaling te kunnen verkrijgen. Tot 4 keer per jaar kan de patiënt een beveiligde videoraadpleging vragen bij de pijnarts.

In een eerste fase zullen in AZ Delta 12 mensen gebruik kunnen maken van deze app.