You are here

Palliatieve eenheid verhuist naar Brugsesteenweg

Op 30 juni gaat de nieuwe palliatieve eenheid ‘Het Anker’ open op de locatie van de voormalige kraamafdeling in de Gasthuisstraat. De patiënten verhuizen dan van campus Rumbeke naar campus Brugsesteenweg.

De palliatieve zorgeenheid is een afzonderlijke verpleegeenheid binnen het ziekenhuis en biedt een ‘thuis’ aan terminale, ongeneeslijk zieke mensen die niet langer thuis verzorgd kunnen worden. Patiënten kunnen er ook tijdelijk verblijven voor pijn- en symptoomconrole of om de mantelzorgers even op adem te laten komen.

Totaalzorg

Een team van gespecialiseerde artsen, verpleegkundigen, patiëntenbegeleiders en vrijwilligers waarborgen een totaalzorg voor de patiënt en zijn of haar naasten.

De vleugel waar nu de palliatieve afdeling is gehuisvest, was jarenlang een kraamafdeling die een grondige verbouwing heeft ondergaan. Er zijn 9 ruime kamers met de mogelijkheid om in de toekomst uit te breiden naar 12 kamers. Daarnaast zijn er een aantal gemeenschappelijke ruimtes die heel huiselijk zijn ingericht. Zo is er een gemeenschappelijke keuken waar gekookt kan worden en waar patiënten samen kunnen eten. Er is eveneens een gemeenschappelijke zitruimte. Er wordt nog een tuin aangelegd waar patiënten, al dan niet samen met hun bezoekers, kunnen tot rust komen in de speciaal aangelegde tuin en genieten van de kleine dingen, die in de laatste momenten van het leven zo belangrijk en mooi zijn.


palliatieve eenheid 'het anker'

Dagcentrum

De opening van de palliatieve eenheid ‘Het Anker’ is een eerste stap in de uitbouw van een palliatieve site ter hoogte van de voormalige kraamafdeling. Vanaf september zal ook het palliatief netwerk ‘De Mantel’ zijn intrek nemen op deze locatie. Als laatste opent een palliatief dagcentrum in het najaar van 2022, een project getrokken door 4 partners nl. Motena, Vincenthove, palliatief netwerk ‘De Mantel’ en AZ Delta.