You are here

Digestieve oncologie

Slokdarmkanker is een relatief zeldzame vorm van kanker die een specialistische behandeling vraagt. Sinds vorige zomer wordt de chirurgische behandeling van slokdarmkanker gecentraliseerd in België. De ziekenhuizen in de regio West-Vlaanderen vinden het belangrijk om de kennis en ervaring zo veel mogelijk te concentreren. Dit heeft geleid tot de keuze om alle chirurgische ingrepen te laten plaatsvinden in het AZ Delta, Roeselare. AZ Delta is een van de tien ‘slokdarmcentra’ in België en het enige slokdarmcentrum in onze provincie.

Dit ziekenhuis vormt, samen met AZ Sint Jan Brugge en de andere ziekenhuizen, het Slokdarmcentrum West-Vlaanderen. Het doel van deze samenwerking is de morbiditeit en mortaliteit van de patiënt na slokdarmchirurgie te verminderen en te streven naar de best mogelijke kwaliteit van zorg voor de patiënt.

In het traject naar een definitief behandelplan zorgen onze gespecialiseerd oncologisch verpleegkundigen er ook voor dat de patiënt reeds gezien wordt door de nodige paramedici (diëtist, kinesist..) en ook opnieuw door de huisarts. Het hele dossier van de patiënt wordt dan eerst besproken op een multidisciplinair overleg (dat gezamenlijk is met de meeste West-Vlaamse ziekenhuizen) waar er beslist wordt over het te volgen behandeltraject. Deze behandeling kan bestaan uit chirurgie (chemo)radiotherapie (al dan niet voor de operatie) en/of systemische therapie. We streven er naar om de niet-chirurgische behandeling zo dicht mogelijk bij de woonplaats van de patiënt te laten gebeuren.

Artsen

Chirurgie:

Maag-darm-leverziekten: dr. Lieselot Baert, dr. Jochen Decaestecker, dr. François Marolleau en dr. Pieter Vandecandelaere
Radiotherapie: dr. Barbara Bussels, dr. Lorenzo Staelens
Medische oncologie: dr. Natasha Cornelis, dr. Jan Demol
Radiologie: dr. Stefaan Gryspeerdt, dr. Karolien Boeren 
Nucleaire geneeskunde: dr. Liesbet De Ceuninck, dr. Kristoff Muylle

Gespecialiseerd oncologische verpleegkundigen

Rumbeke
Simon Desnouck t 051 23 73 32 of e simon.desnouck@azdelta.be
Dominiek Dejonckheere t 051 23 72 18 of e dominiek.dejonckheere@azdelta.be

Torhout
Karen Fiems t 050 23 23 84  of e karen.fiems@azdelta.be

Menen
Marie Catry t 056 52 22 48 of  e marie.catry@azdelta.be