You are here

Tips tegen droge huid

close-up handen, ene hand smeert andere in met creme

Een droge huid komt vaak voor en heeft diverse oorzaken. In de Westerse wereld is de belangrijkste oorzaak de dagelijkse warme douche. Het warme water en het gebruik van zepen verwijdert het natuurlijke vetlaagje van de huid.

Dit wordt door het lichaam via talgproductie weer hersteld, maar de talgproductie verschilt van persoon tot persoon, en neemt op oudere leeftijd af. Bij veel of heet douchen kunnen de talgklieren dit niet bijbenen en ontstaat een droge huid. Ook patiënten met neiging tot eczeem of die bepaalde medicatie nemen ( voorbeeld antiandrogenen, isotretinoïne, cytostatica) hebben meer klachten van een droge huid.

Tips tegen een droge huid

  • Niet meer dan 1 keer per dag baden of douchen. Bij voorkeur korte douches met niet te heet te water en niet te veel zeep. En je kiest liefst doucheolie of een wascrème. Deze zijn minder agressief voor de beschermende vetlaag van de huid.
  • Smeer je regelmatig in met een licht vette hydraterende crème. Vooral de armen en de benen zijn de ‘droge zones’ van het lichaam. Goede hydraterende crèmes vind je bij de drogist of de apotheker.
  • Bij extreme droge huid kan dit leiden tot een droogte-eczeem. Op dit punt wordt de huid vaak rood en begint hij te jeuken. Raadpleeg in dit geval uw huisarts. Een behandeling met een lokale cortisonecrème kan dan nodig zijn

Bron: huidspecialisten dr. Annelies Stockman en dr. Laura Mertens, arts-specialist in opleiding