You are here

Video behandelingen

Slokdarmoperatie

Een slokdarmoperatie is een complexe ingreep. Chirurg dr. Yannick Mandeville legt uit hoe de ingreep precies verloopt.

 

 

Longaandoening idiopatische longfibrose

AZ Delta is een erkend centrum voor de behandeling van interstitieel longlijden zoals idiomatische longfibrose. Dat is een zeldzame aandoening waarvoor in een erkend centrum specifieke medicatie kan worden voorgeschreven. Dr. Hannelore Bode, is longarts en gespecialiseerd in interstitieel longlijden legt uit waarom er zo weinig centra zijn.

 

Allergie multidisciplinair

Allergieën kunnen steeds beter in kaart worden gebracht en dit wordt het best door een multidisciplinair team aangepakt. En daar zijn goede redenen voor, zegt dr. Stephanie Dobbelaere.

 

 

Nieuwe medicatie diabetes

Uit een wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het nieuwe geneesmiddel voor diabetes type 2, Jardiance, gunstig is voor diabetespatiënten type 2 met een cardiovasculaire problematiek. Het geneesmiddel wordt sinds kort voorgeschreven door de endocrinologen van AZ Delta. Het is ook terugbetaald. Dr. Francis Duyck:

 

 

ECMO op spoed

Voor het gebruik van het kunsthart ECMO op de afdeling spoedgevallen heeft AZ Delta een protocol dat ook regelmatig wordt geoefend met een demopop. Spoedarts dr. Lucas Steverlynck legt uit hoe het protocol precies is uitgewerkt.

 

 

Operatie met knierobot

De dienst orthopedie beschikt nu over een intelligente knierobot. De robot wordt hoofdzakelijk gebruikt  bij  de totale knieprothese. Op termijn zal dat ook het geval zijn bij een halve knieprothese en een knieschijfprothese. De robot helpt de chirurg bij het bepalen van de optimale positie van de prothese op maat van iedere individuele patiënt. Bovendien kan de robot een simulatie maken vóór het inplanten en ook de exacte plaats bepalen. Na deze berekening helpt de robot om de prothese ook uiterst nauwkeurig in te planten. Meer uitleg van de artsen dr. Thomas Luyckx en dr. Philip Winnock de Grave.

 

 

ESD-techniek tumoren en grote poliepen

ESD- endoscopische submucosale dissectie - is een nieuwe techniek om grote poliepen en beginnende tumoren te verwijderen uit slokdarm, maag en darm. Meer uitleg door maag-darm-leverarts dr. Dominiek De Wulf.

 

EPTE - peesbehandeling

Bekijk hier de video met dr. Mathieu Maroy waarin hij uitlegt hoe deze nieuwe techniek om een zieke pees te behandelen met elektrische stroom, precies in zijn werk gaat.

 

Opvolging longkankerpatiënten via app

De dienst longkanker heeft een zorgpad ontwikkeld voor het opvolgen van longkankerpatiënten via een app.  Zo kan de gezondheidstoestand van de patiënt beter worden opgevolgd ook buiten het ziekenhuis.
Een eerste evaluatie van dit project na een klein half jaar door dr. Ingel Demedts.

 

Radiochirurgie

Dr. Sweldens geeft hier meer uitleg over hoe radiochirurgie verloopt en voor welke aandoeningen radiochirurgie aangewezen is:  nu en in de nabije toekomst.

 

Stamceltransplantatie

Dr. Dries Deeren over hoe stamceltherapie in zijn werk gaat en waarom de dienst hematologie goede overlevingscijfers kan voorleggen. Ofwel worden stamcellen toegediend van de patiënt zelf of van een donor. Wat krijgt de voorkeur?

 

TAVI-operatie

Een nieuwe hartklep kan ook worden geplaatst via de lies in plaats van de klassieke openhartchirurgie.  Wat verder van het hart, maar met dan weer andere voordelen. Meer uitleg van hartspecialist dr. Karl Dujardin:

 

Meniscustransplantatie

In plaats van een klassieke meniscusoperatie is soms ook een transplantatie van een meniscus mogelijk. Wie daarvoor kan kiezen en wat de voordelen en de nadelen zijn, hoort u hier van dr. Thomas Luyckx.