You are here

Onderzoeken laboratoriumgeneeskunde

Algemeen

De dienst laboratoriumgeneeskunde van AZ Delta voert diverse analyses uit op bloed, urine, stoelgang of andere lichaamsmaterialen, afkomstig van patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen of die op onderzoek zijn gekomen bij de arts. Ze worden doorverwijzen door ofwel de huisarts ofwel andere ziekenhuisartsen.  Dringende analyses gebeuren 24 uur per dag en 7 dagen per week.

Dringende onderzoeken worden voornamelijk uitgevoerd op campus Wilgenstraat en op campus Brugsesteenweg in Roeselare en op campus Menen. Niet-dringende testen en de meer gespecialiseerde onderzoeken gebeuren in het centrale laboratorium (Ardolab), gelegen in de Ardooisesteenweg 276 in Roeselare.

Bloedafnames

De nieuwe openingsuren vanaf 5 oktober 2015

  • Campus Wilgenstraat is op weekdagen open van 7.30 tot 18.30 uur en op zaterdag van 8 tot 12 uur
  • Campus Brugsesteenweg is op weekdagen open van 7.30 tot 20 uur en op zaterdag van 8 tot 12 uur
  • Campus Menen is op weekdagen open van 7.30 tot 20 uur en op zaterdag van 8 tot 12 uur

Kwaliteit

Sinds 2009 is het klinisch laboratorium van het voormalig Heilig Hart Ziekenhuis Roeselare Menen geaccrediteerd volgens de internationale ISO-norm 15189. Deze accreditatie wordt uitgereikt door BELAC, het Belgisch Accreditatiesysteem van de Federale Overheidsdienst Economie. BELAC controleert of een klinisch laboratorium in overeenstemming is met ISO 15189. Deze internationale kwaliteitsnorm is specifiek voor medische laboratoria. De accreditaties verleend door BELAC worden erkend door de Belgische staat en genieten daarenboven een internationale erkenning.

Een overzicht van de analyses waarvoor het laboratorium ( inclusief moleculaire biologie) geaccrediteerd is vindt u  hier.

Info: dr. Emmanuel De Laere, dienst laboratoriumgeneeskunde AZ Delta, 15 mei 2015