Vertrouwelijk

Het patiëntendossier is strikt vertrouwelijk. Enkel artsen, verpleegkundigen en paramedici die rechtstreeks betrokken zijn bij de behandeling, hebben tijdens die behandeling toegang tot het patiëntendossier. Al deze personen zijn gebonden aan het beroepsgeheim.

Het aanleggen en het bewaren van het patiëntendossier gebeurt conform de wet van 8 december 1992 die de persoonlijke levenssfeer beschermt. Je kan altijd je arts in het ziekenhuis raadplegen om toelichting te krijgen bij de inhoud van je medisch dossier. Wat het verpleegkundig luik betreft, kan je meer uitleg vragen aan de hoofdverpleegkundige.

Elektronisch patiëntendossier

Je kan online uw eigen patiëntendossier inkijken.

Hoe kan je je dossier raadplegen?

Inzage dossier

Je kan je arts vragen om je patiëntendossier te mogen inkijken. Je hebt niet het recht om gegevens te lezen die betrekking hebben op derden en die deel uitmaken van het patiëntendossier.

Document verzoek tot afschrift

Als patiënt kan je schriftelijk een vertrouwenspersoon aanwijzen om je bij te staan of je patiëntendossier in jouw plaats in te bekijken. Ook je huisarts heeft je toestemming nodig om je dossier te raadplegen.

Kopie

Een eenvoudig verzoek aan de ombudsdienst volstaat om onder bepaalde voorwaarden een kopie van je eigen patiëntendossier te krijgen.

Document verzoek tot afschrift

Inzage in en afschrift na overlijden

Als de meerderjarige patiënt er zich tijdens zijn leven niet heeft tegen verzet, kunnen de echtgenoot of echtgenote, de partner, de ouders, de kinderen, de broers en zussen, de grootouders en de kleinkinderen een gezondheidszorgbeoefenaar aanwijzen, bv. de huisarts van het gezin om het patiëntendossier van de overledene in te kijken.  Ze moeten daarvoor wel een geldige reden inroepen zoals het vermoeden van een medische fout of het opsporen van familiale antecedenten. Het recht op afschrift is in dit geval niet voorzien.

Om de persoonlijke levenssfeer van de patiënt te beschermen, is de inzage onrechtstreeks en wordt ze beperkt tot de gegevens die verband houden met de redenen die de naasten inroepen.

Als het gaat om een minderjarige patiënt, is het inzagerecht en recht op afschrift mogelijk door de vertegenwoordiger en ouders, grootouders, broers en zussen. Dit als zij daartoe een voldoende gemotiveerd en gespecifieerd verzoek hebben ingediend.
Als de minderjarige patiënt voldoende wilsbekwaam was en zich hiertegen heeft verzet, moet dit gerespecteerd worden.

Als je hier nog vragen over hebt, neem je best contact op met de ombudsdienst.

Laatst aangepast: