You are here

Prof. Van Ranst over griepvaccinatie

Griepcommissaris prof. dr. Marc Van Ranst hield in AZ Delta een overtuigend pleidooi voor griepvaccinatie voor risicogroepen, voor 65-plussers en voor wie werkt in de gezondheidssector. Mensen die in de gezondheidssector werken moeten zich laten vaccineren om patiënten niet te besmetten.

Prof. Van Ranst over nieshygiëne

Daarnaast is ook een goeie nies- en hoesthygiëne belangrijk. Niezen en hoesten doe je best in een papieren zakdoek die je dan weggooit. Het is ook aan te raden  regelmatig de handen te wassen, onder andere voor je gaat eten.Je laat kleine kinderen met een snotneus ook beter niet op bezoek komen in het ziekenhuis omdat zij vooral besmettelijk zijn.
Voor ouderen werkt het vaccin ongeveer voor de helft. De beste periode voor tachtigplussers om zich te laten vaccineren is midden november zodat ze op die manier zo goed mogelijk beschermd zijn in de topperiode van het griepseizoen in januari-februari. 

De commissaris verwacht dat er over 2 jaar meer verschillende specifieke vaccins op de markt gaan komen in plaats van de versie ‘1 voor allen’ die we nu kennen. Er wordt ook gewerkt aan een vaccin dat zou worden verstoven in de neus, voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar.

In AZ Delta is bijna 60 % van de artsen en medewerkers gevaccineerd. Een goede score in vergelijking met andere ziekenhuizen. Maar het kan nog beter, daar maken we weer werk van in de komende campagne. Tussen 14 oktober en sinterklaas kan elke medewerker van AZ Delta zich gratis laten vaccineren.