You are here

Schenking armbanden borstkliniek

De borstkliniek heeft een gift ontvangen van Pasar: tot de maan en terug. Caroline Masselis is bestuurslid van de vereniging en is zelf behandeld geweest in de borstkliniek hier in AZ Delta. Dankzij de gift werd een speciale armband gemaakt die aangeeft welke arm gevoelig is (en blijft) na een borstoperatie.


Caroline met twee verpleegkundigen van de borstkliniek

Één van de meest vervelende nevenwerkingen na chirurgie van borstkanker is het ontstaan van een ‘dikke arm’ of lymfoedeem. Dit kan voorkomen na het uitruimen van de okselklieren. Een gevolg hiervan is dat deze arm zo ook extra gevoelig is.

Preventie en sensibilisering is van groot belang in dit geval. Infecties, trauma’s en overbelasting van het aangedane lichaamsdeel worden best voorkomen. Vermijd ook om de bloeddruk op te meten aan de aangedane zijde om zo pijn te voorkomen.


De armband rond de arm van Caroline
De armband geeft aan dat men geen druk op deze arm mag uitoefenen

“Bij een behandeling, moet je vaak aangeven welke arm gevoelig is en waar men dus niet mag prikken of de bloeddruk opmeten”, legt Caroline uit. “Bij een gewone raadpleging geeft dit normaal geen problemen. Het is pas bij een opname, waarbij je soms minder spraakzaam bent, dat je dit niet altijd kan aangeven. De armband kan in dergelijke situaties het zorgpersoneel toch waarschuwen.”

De armband is van leder met drie steentjes. Op het middelste steentje staat de tekst ‘no pressure’. Dit is om personen in de nabije omgeving te waarschuwen dat deze arm gevoelig is en dus geen druk mag ondervinden.

Het idee kwam er nadat Caroline zelf eens met heel veel pijn wakker werd na een behandeling. De bloeddruk werd aan de verkeerde arm, de gevoeligste arm, opgemeten. Om dit in de toekomst te vermijden kwam ze met het idee om armbanden te introduceren die de omgeving waarschuwen. Samen met Place to be Pearled ontwierpen ze een soort juweel die elke patiënt van de borstkliniek vanaf nu ontvangt.


De armband heeft als opschrift: 'no pressure'
De armband met als opschrift ‘no pressure’