You are here

Thuisdialyse via peritoneale dialyse

Peritoneale dialyse is een vorm van dialyse waarbij gebruik wordt gemaakt van het buikvlies. Deze dialyse kan de patiënt zelf thuis uitvoeren. Het is makkelijk in gebruik, veilig en een waardig alternatief voor hemodialyse.

Twee soorten peritoneale dialyse

Er bestaan twee soorten peritoneale dialyse: automatische peritoneale dialyse (APD) en continue ambulante peritoneale dialyse (CAPD). Bij beide soorten gebeurt de zuivering van het bloed niet buiten het lichaam in een toestel, maar in de buikholte van de patiënt. Het buikvlies fungeert dan als filter.

Bij automatische peritoneale dialyse gebeurt de spoeling ‘s nachts. De patiënt koppelt zich voor het slapen aan een machine die gedurende de nacht de spoelvloeistof wisselt in het lichaam. Deze spoelingen worden door het toestel automatisch uitgevoerd terwijl de patiënt slaapt en nemen 8 tot 9 uur in beslag.

Bij continue ambulante peritoneale dialyse moet de patiënt 4 keer per dag een spoeling uitvoeren. Deze spoelingen duren ongeveer 30 minuten en worden verspreid over de dag.

Het is vooral een therapie die de patiënt meer vrijheid geeft. De patiënt kan namelijk kiezen of die de spoelingen overdag of ‘s nachts doet. Zo komt er meer ruimte vrij voor werk of ontspanning. Ook op reis gaan, kan perfect ingepland worden.

“Ik kan gaan en staan waar ik wil.”

Irina Van Gyseghem is al 3 jaar en 9 maanden dialysepatiënt. Zij past continue ambulante peritoneale dialyse toe, waarbij ze drie keer per dag een spoeling doet. “Het grootste fysische voordeel is dat het niet belastend is voor je lichaam. Daarnaast is het ook een heel groot voordeel dat ik vrij ben”, aldus Irina.