You are here

Toekomstgerichte directiewerking

AZ Delta is door fusies een grote en complexe organisatie geworden. Enerzijds is er een groot potentieel voor de ziekenhuiswerking, bv door de mogelijkheden van verdere schaalvergroting, maar anderzijds brengt dit ook nieuwe uitdagingen met zich mee.

Er is het HiX-project, we bereiden onze ziekenhuisaccreditatie voor, de belangrijke verhuizing naar de campus Rumbeke staat op het plan voor volgend jaar met de uitdrukkelijke ambitie om dan onze interne processen volledig op punt te hebben, de werkdruk is op een aantal plaatsen te hoog en de budgettaire druk zal helaas niet verminderen. Naast de interne uitdagingen is er ook de vorming van het ziekenhuisnetwerk, de evoluties in de eerste lijn, het belang van het zorgstrategisch plan voor de toekomst …

Om de ambities van AZ Delta te kunnen realiseren en antwoorden te kunnen geven aan de kwesties die zich stellen, zeker in de snel evoluerende context, is een dynamische en performante directiewerking essentieel. De raad van bestuur heeft hieromtrent de lat gelegd en een externe begeleider aangesteld om de sterke punten van de directiewerking verder te benutten, maar ook om te peilen naar de wijze waarop verbeteringen kunnen gerealiseerd worden. Dit heeft na grondige gesprekken geleid tot een aantal inzichten en beslissingen.

De raad van bestuur wenst de organisatiestructuur van AZ Delta lichter te maken, met minder tussenniveaus, slagkrachtiger en met betere interne samenwerking. Dit gebeurde al met de aanstelling van Rebecca Puissant als financieel directeur, waarbij de functie van financieel manager werd geschrapt. Ook de functies van aankoopmanager en logistiek manager werden intussen afgebouwd. De lichtere structuur zal zich ook vertalen in een kleiner directiecomité, zodat er meer verantwoordelijkheden gegeven kunnen worden aan leidinggevenden en diensthoofden, zo dicht mogelijk bij de werkvloer. Hiermee willen we ook de interne informatiedoorstroming en de betrokkenheid van artsen en medewerkers verbeteren, hetgeen cruciaal is in onze grote organisatie.

De uitwerking van dergelijke nieuwe organisatiestructuur, waarin ook de nieuwe directiewerking gekaderd is, wordt gepland voor het najaar, met de ambitie om hiermee volledig klaar te zijn tegen het einde van het jaar.

De raad van bestuur heeft in de vergadering van 11 juli ll. een eerste aantal beslissingen genomen inzake de directiewerking. Gezien de impact hiervan wensen we u hierover goed informeren.

Er zal een interne en externe vacature geopend worden voor de functie van medisch directeur en voor de functie van verpleegkundig–paramedisch directeur. Dit betekent dat dr. Ludo Marcelis en Luc Rosseel hun functies in AZ Delta neerleggen. We zijn dankbaar voor wat werd gerealiseerd, dankzij hun inzet en hun engagement in en voor AZ Delta.

Dr. Ludo Marcelis stelt hierbij: “Na ruim vier intense jaren als medisch directeur zal ik, in wederzijds akkoord met de raad van bestuur, AZ Delta verlaten en nieuwe uitdagingen opzoeken. Ik kijk met tevredenheid terug op wat ik samen met jullie, artsen en medewerkers, heb gerealiseerd. Het zijn jaren van intense transformatie met ups en downs, waarbij een nieuw medisch departement werd uitgebouwd en waarbij steeds naar consensus en gedragenheid werd gestreefd.

Het werk is ver van af en moet worden geconsolideerd. Het zal aan mijn opvolger zijn om dit waar te maken. Ik wens jullie het allerbeste met en in AZ Delta, dat me nauw aan het hart ligt.

Tot 20 september as blijf ik actief als medisch directeur, zodat een aantal dossiers nog afgerond kunnen worden”.

De raad van bestuur zal, in lijn met de modaliteiten van de algemene regeling, een waarnemend medisch directeur aanstellen in de vergadering van 19 september as. Hieromtrent is er evidente afstemming met de medische raad.

Luc Rosseel kreeg het aanbod om een nieuwe, relevante functie binnen AZ Delta op te nemen, maar hij wenste daar niet op in te gaan. Zijn arbeidsovereenkomst zal beëindigd worden op 31 juli as. We danken Luc Rosseel voor zijn engagement en inzet, zowel in het toenmalige Heilig Hartziekenhuis als in AZ Delta. Hij kan met fierheid terugkijken op een aantal mooie realisaties. De continuïteit van de functie van verpleegkundig paramedisch directeur zal vanaf 1 augustus waargenomen worden door Jan Hebbrecht, in goede samenwerking met de andere zorgmanagers. Luc Rosseel engageerde zich om een goede overdracht van de dossiers en de projecten te realiseren.

Om de slagkracht van onze werking te verbeteren, maar ook om ondersteuning te geven aan de algemeen directeur zal een vacature voor een adjunct algemeen directeur geopend worden. Dit is mede gekaderd in de vele uitdagingen en opportuniteiten binnen de evoluerende gezondheidszorg, zoals bijvoorbeeld de uitbouw van het ziekenhuisnetwerk. Het is de intentie om, parallel met deze aanstelling, ook het organogram van het ziekenhuis bij te sturen, zoals eerder aangegeven. De raad van bestuur installeerde hiervoor een interne werkgroep die hieromtrent adviserend zal werken tav de raad van bestuur.

De vacatures voor de betreffende functies zullen in de tweede helft van augustus, intern en extern verschijnen. We hopen de nieuwe directieleden te kunnen aanstellen in de raad van bestuur van 17 oktober en/of 21 november as. Voor de aanstelling van de nieuwe medische directeur geeft de medische raad advies, conform de modaliteiten van de ziekenhuiswetgeving. De raad van bestuur wordt in de betreffende selectieprocedures verder ondersteund door een externe begeleider.

We beseffen dat deze beslissingen een belangrijke bijsturing van de directiewerking met zich mee brengt en dat er ook een transitiefase voor ons ligt. De besluitvorming hieromtrent in de raad van bestuur gebeurde grondig en met zorgvuldig afwegen van de verschillende opties.

Herman Vanlerberghe, voorzitter raad van bestuur
Johan Hellings, algemeen directeur