You are here

Wachtdienst handchirurgie West-Vlaanderen

Op 1 december is in de provincie West-Vlaanderen een ziekenhuisoverschrijdende wachtdienst handchirurgie van start gegaan. Hiervoor hebben alle diensten orthopedie van de West-Vlaamse ziekenhuizen zich geëngageerd.

Dat betekent dat elke patiënt in West-Vlaanderen die een acuut probleem heeft met een hand of een pols zo nodig kan worden doorverwezen voor een dringende ingreep naar het centrum van de handchirurg van wacht. Zo krijgt de patiënt altijd de beste kwalitatieve zorg.

De meeste ziekenhuizen in West-Vlaanderen beschikken niet over voldoende handchirurgen om zelfstandig een fulltime wachtdienst handchirurgie te kunnen organiseren. Door een wachtsysteem op te zetten voor de hele provincie kan een permanente opvang van elk handtrauma verzekerd worden. Ook de handchirurgen van AZ Delta werken mee aan deze wachtdienst.

Microchirurgie

Door de vaak grote urgentie van de dringende en ernstige (vooral microchirurgische) handtrauma’s is er nood aan dergelijk systeem om deze trauma’s steeds met de nodige expertise te behandelen. De handchirurgen van de verschillende ziekenhuizen hebben 5 types handtrauma gedefinieerd waarvan bepaalde specifieke gevallen binnen de 12 uur moeten worden geopereerd.
Zo was er onder meer al een ingreep bij een patiënte bij wie vingers geamputeerd waren. Gelukkig voor de patiënte konden de handchirurgen haar vingers met een operatie succesvol terugplaatsen.

Het is in ons land de eerste keer dat een dergelijk wachtsysteem voor een hele provincie wordt opgezet in samenwerking met alle ziekenhuizen.


De artsen orthopedie die meewerken aan de wachtdienst handchirurgie
Van links naar rechts: dr. Arne Decramer, dr. Hans Lowyck, dr. Bert Vanmierlo, dr. Stijn Muermans, dr. Karel Willems